Oikeustiede:ratio legis
ratio legis | lain tarkoitus
ratio legis | |||
lain tarkoitus |
Useimmiten ilmausta ratio legis käytetään merkityksessä "lain (alkuperäiset) tavoitteet". Ilmaus on latinaa ja merkitsee juuri lain tarkoitusta.
Yleensä oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa tulee pyrkiä kunnioittamaan lainsäätäjän tavoitteita. On kuitenkin mahdollista, että lain asettama käyttäytymismalli ei alkujaankaan ole ollut tavoitteiden kannalta onnistunut tai että olosuhteiden muututtua säännös ei ainakaan sanamuotonsa mukaisesti sovellettuna toteuttaisi noita tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla. Toisaalta voi käydä niinkin, että itse ratio legis olosuhteiden tai arvostusten muuttuessa koetaan vanhentuneeksi. Tällöin joudutaan tulkinnassa ottamaan huomioon erilaisia seikkoja, joiden punninta riippuu olennaisesti siitäkin, millainen tuo keinojen ja tavoitteiden välinen ristiriita tai epäajanmukaisuus on. Eräänlaisena tulkintasääntönä on silti se, että ratio legis on tulkinnan lähtökohta, ellei erityisiä vastasyitä ole.
Oikeussäännös on tarkoitettu toimimaan tietyissä tyypillisissä tilanteissa. Kun soveltamisongelmia syntyy, saattaa olla mahdollista hakea vastausta vertailusta ongelmatapauksen ja tyypillisen tapauksen kesken silmällä pitäen oikeussäännöksen toimintaa. Tällaisen objektiivisen ratio legis -käsitteen varaan rakentuu Per Olof Ekelöfin radikaali teleologinen lainsoveltamismetodi.Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
AarnioA1989, EkelöfP1958, KlamiH1979
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:ratio legis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ratio legis.)