Oikeustiede:occasio legis

  From Tieteen termipankki

  occasio legis

  occasio legis
  Definition yhteiskunnallinen tilanne, joka on johtanut lainsäädäntötoimeen tai muunlaiseen oikeustilan muutokseen
  Explanation

  Oikeussäännöksen tai myös esimerkiksi oikeuskäytännön muutoksen taustana on toisinaan aivan konkreettinen yhteiskunnallinen tapaus tai ongelma. Tällaista "lain aihetta" kutsutaan latinankielisellä termillä occasio legis. Sellainen oli esimerkiksi 1992 poliisin valtuuksien lisääminen Suomessa järjestettävän Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen johdosta. On myös esiintynyt verolakien muutoksia KHO:n omaksumien ei-toivottujen tulkintojen takia. Vastaavasti 1960-luvulla oikeuskäytäntö reagoi rattijuopumuksista tunnettuun huoleen ryhtymällä käyttämään lähes yksinomaan ehdotonta vapausrangaistusta kyseisestä rikoksesta.

  Occasio legis on merkityksellistä laintulkinta-aineistoa ennen muuta lain tarkoituksen (ratio legis) kautta. Itsenäistä merkitystä occasio legisillä on vain harvoin, sillä vaikka laki olisi syntynyt reaktiona juuri tiettyyn asiaan, ei tästä yleensä voi päätellä, että sen soveltamisala olisi tarkoitettu jotenkin rajoitetuksi.
  Additional Information
  Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

  Related Concepts

  Sources

  AlanenA1965

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 23.9.2023: Oikeustiede:occasio legis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:occasio legis.)