Oikeustiede:occasio legis

From Tieteen termipankki

occasio legis

occasio legis
Definition yhteiskunnallinen tilanne, joka on johtanut lainsäädäntötoimeen tai muunlaiseen oikeustilan muutokseen
Explanation

Oikeussäännöksen tai myös esimerkiksi oikeuskäytännön muutoksen taustana on toisinaan aivan konkreettinen yhteiskunnallinen tapaus tai ongelma. Tällaista "lain aihetta" kutsutaan latinankielisellä termillä occasio legis. Sellainen oli esimerkiksi 1992 poliisin valtuuksien lisääminen Suomessa järjestettävän Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen johdosta. On myös esiintynyt verolakien muutoksia KHO:n omaksumien ei-toivottujen tulkintojen takia. Vastaavasti 1960-luvulla oikeuskäytäntö reagoi rattijuopumuksista tunnettuun huoleen ryhtymällä käyttämään lähes yksinomaan ehdotonta vapausrangaistusta kyseisestä rikoksesta.

Occasio legis on merkityksellistä laintulkinta-aineistoa ennen muuta lain tarkoituksen (ratio legis) kautta. Itsenäistä merkitystä occasio legisillä on vain harvoin, sillä vaikka laki olisi syntynyt reaktiona juuri tiettyyn asiaan, ei tästä yleensä voi päätellä, että sen soveltamisala olisi tarkoitettu jotenkin rajoitetuksi.
Additional Information
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Related Concepts

Sources

AlanenA1965

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2022: Oikeustiede:occasio legis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:occasio legis.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →