Oikeustiede:occasio legis

    Tieteen termipankista

    occasio legis

    occasio legis
    Määritelmä yhteiskunnallinen tilanne, joka on johtanut lainsäädäntötoimeen tai muunlaiseen oikeustilan muutokseen
    Selite

    Oikeussäännöksen tai myös esimerkiksi oikeuskäytännön muutoksen taustana on toisinaan aivan konkreettinen yhteiskunnallinen tapaus tai ongelma. Tällaista "lain aihetta" kutsutaan latinankielisellä termillä occasio legis. Sellainen oli esimerkiksi 1992 poliisin valtuuksien lisääminen Suomessa järjestettävän Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen johdosta. On myös esiintynyt verolakien muutoksia KHO:n omaksumien ei-toivottujen tulkintojen takia. Vastaavasti 1960-luvulla oikeuskäytäntö reagoi rattijuopumuksista tunnettuun huoleen ryhtymällä käyttämään lähes yksinomaan ehdotonta vapausrangaistusta kyseisestä rikoksesta.

    Occasio legis on merkityksellistä laintulkinta-aineistoa ennen muuta lain tarkoituksen (ratio legis) kautta. Itsenäistä merkitystä occasio legisillä on vain harvoin, sillä vaikka laki olisi syntynyt reaktiona juuri tiettyyn asiaan, ei tästä yleensä voi päätellä, että sen soveltamisala olisi tarkoitettu jotenkin rajoitetuksi.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    AlanenA1965

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:occasio legis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:occasio legis.)