Oikeustiede:rajoitetusti verovelvollinen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

rajoitetusti verovelvollinen
Definition tuloverolain mukaan verovuonna muualla kuin Suomessa asunut henkilö, joka on velvollinen maksamaan veroa vain Suomesta saamastaan tulosta
Explanation

Kaikki itsenäiset verovelvolliset eli luonnolliset henkilöt, kuolinpesät, yhteisöt ja yhteisetuudet ovat tuloverotuksessa yleisesti verovelvollisia tai rajoitetusti verovelvollisia. Ulkomailla asuvien henkilöiden verovelvollisuus on luonteeltaan rajoitettua. Rajoitetusti verovelvollinen maksaa Suomeen veroa vain täältä saamastaan tulosta. Asiaa koskeva säännös on tuloverolain 9.1 §:n 2 kohdassa. Suomesta saatuja tuloja ovat muun muassa Suomessa harjoitetusta elinkeinotoiminnasta, maataloudesta ja metsätaloudesta saadut tulot, Suomessa olevasta kiinteistöstä tai osakehuoneistosta saatu tulo, suomalaiselta julkisyhteisöltä saatu palkka- tai eläketulo ja kotimaiselta yhteisöltä saatu osinkotulo. Suomesta saatuja tuloja koskeva esimerkkiluettelo on tuloverolain 10 §:ssä. Yleisesti verovelvollinen on sen sijaan velvollinen maksamaan veroa sekä Suomesta että muualta saamastaan tulosta. Yleisesti verovelvollinen ja rajoitetusti verovelvollinen ovat kansainvälisen verotuksen keskeisimpiä Suomen verotusvallan laajuutta määrittäviä termejä.

Tuloverolaissa ei ole määritelty sitä, milloin henkilö on Suomessa rajoitetusti verovelvollinen. Tuloverolaissa on kuitenkin määritelty se, milloin henkilö on Suomessa asuva eli yleisesti verovelvollinen. Tämän vuoksi kaikki henkilöt, jotka eivät ole Suomessa yleisesti verovelvollisia ovat Suomessa rajoitetusti verovelvollisia. Rajoitetusti verovelvollisia ovat siten luonnolliset henkilöt, joiden varsinainen asunto ja koti eivät ole Suomessa tai jotka eivät ole oleskelleet Suomessa yhtäjaksoisesti yli kuutta kuukautta ja joita ei pidetä niin sanotun kolmen vuoden säännön perusteella Suomessa asuvana. Ulkomainen yhteisö ja ulkomainen kuolinpesä ovat Suomessa rajoitetusti verovelvollisia. Ulkomaista kuolinpesää pidetään tuloverotuksessa yhteisönä, vaikka yleisesti verovelvollinen kuolinpesä rinnastuu verotuksessa pitkälle luonnolliseen henkilöön.

Lähteet: Tuloverolaki (1535/1992)
Additional Information
Kirjoittaja: Pekka Nykänen

Related Concepts

Sources

NykänenP2015, s. 84-120

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:rajoitetusti verovelvollinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:rajoitetusti verovelvollinen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →