Oikeustiede:prosessivaltuutus
prosessivaltuutus
prosessivaltuutus |
Oikeudenkäyntiasiamies voi esiintyä toisen puolesta, jos päämies on hänet kyseiseen tehtävään valtuuttanut eli antanut tahdonilmaisun toimimisesta puolestaan. Asianajajalta, julkiselta oikeusavustajalta tai luvan saaneelta oikeudenkäyntiavustajalta ei vaadita valtakirjaa. Valtuutuksen olemassaolo jää heidän itsensä varmistettavaksi ja heihin voidaan kohdistaa kurinpidollisia seurauksia, mikäli he esiintyvät ilman valtuutusta tai ylittävät valtuutuksensa. Muiden tulee esittää valtakirja, ellei heitä ole suullisesti istunnossa valtuutettu hoitamaan asiaa. Valtakirja voi olla joko yksilöity tai avoin asianajovaltakirja.
Myös hallintolaissa ja ulosottokaaressa asianajajat ja julkiset oikeusavustajat on vapautettu valtakirjan esittämisvelvollisuudesta. Valtakirja on viranomaisen määräyksestä yksilöitävä, jos toimivallasta tai toimivallan laajuudesta on epäselvyyttä.
Viranomainen tai tuomioistuin voi kuitenkin aina yksittäisessä tapauksessa edellyttää valtakirjan esittämistä.Kirjoittaja: Markku Fredman
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
JokelaA2012, s. 85-88, Niemivuo&Keravuori2003, s. 157-159
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:prosessivaltuutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:prosessivaltuutus.)