Oikeustiede:prosessivaltuutus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

prosessivaltuutus

prosessivaltuutus
Definition toisen puolesta oikeudenkäynnissä tai hallintomenettelyssä esiintyvän henkilön tulee olla asianmukaisesti valtuutettu tehtäväänsä
Explanation

Oikeudenkäyntiasiamies voi esiintyä toisen puolesta, jos päämies on hänet kyseiseen tehtävään valtuuttanut eli antanut tahdonilmaisun toimimisesta puolestaan. Asianajajalta, julkiselta oikeusavustajalta tai luvan saaneelta oikeudenkäyntiavustajalta ei vaadita valtakirjaa. Valtuutuksen olemassaolo jää heidän itsensä varmistettavaksi ja heihin voidaan kohdistaa kurinpidollisia seurauksia, mikäli he esiintyvät ilman valtuutusta tai ylittävät valtuutuksensa. Muiden tulee esittää valtakirja, ellei heitä ole suullisesti istunnossa valtuutettu hoitamaan asiaa. Valtakirja voi olla joko yksilöity tai avoin asianajovaltakirja.

Myös hallintolaissa ja ulosottokaaressa asianajajat ja julkiset oikeusavustajat on vapautettu valtakirjan esittämisvelvollisuudesta. Valtakirja on viranomaisen määräyksestä yksilöitävä, jos toimivallasta tai toimivallan laajuudesta on epäselvyyttä.

Viranomainen tai tuomioistuin voi kuitenkin aina yksittäisessä tapauksessa edellyttää valtakirjan esittämistä.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Fredman

Related Concepts

Sources

JokelaA2012, s. 85-88, Niemivuo&Keravuori2003, s. 157-159

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:prosessivaltuutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:prosessivaltuutus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →