Oikeustiede:pesänjakaja

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

pesänjakaja

pesänjakaja
Definition tuomioistuimen määräämä osituksen tai perinnönjaon taikka avoliiton purkautumisen jälkeisen omaisuuden erottelun toimittaja
Explanation Pesänjakajan toimittama toimitusositus tai toimitusjako taikka omaisuuden erottelutoimitus ovat yksityisiä toimituksia. Pesänjakaja ei ole viranomainen. Yleensä muissa oikeusjärjestyksissä ositusta ja perinnönjakoa koskevan riidan ratkaisu on uskottu myös ensimmäisenä oikeusasteessa tuomioistuimelle. Suomessa tuomioistuin valvoo pesänjakajan toimintaa siten, että tuomioistuin valitsee ja määrää jakajan sekä määrätilanteissa voi myös erottaa hänet. Lisäksi omaisuuden myymiseen jakaja tarvitsee tuomioistuimen luvan. Lopuksi jakajan ratkaisu voi tulla tuomioistuimen tutkittavaksi, jos ratkaisuun haetaan muutosta osituksen tai jaon moitteella. Toimituksessa jakajalla on yksinomainen toimivalta ratkaista kaikki toimituskysymykset. Toimituksen kestäessä niistä ei voida käydä erillisoikeudenkäyntejä.
Additional Information
Kirjoittaja: Pertti Välimäki

Related Concepts

Sources

Aarnio&Helin1992, s. 151, Aarnio&Kangas2009, s. 1209

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.7.2020: Oikeustiede:pesänjakaja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:pesänjakaja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →