Oikeustiede:ositus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ositus

ositus
Definition avioliiton päätyttyä toimitettava aviopuolisoiden varallisuussuhteiden purkaminen
Explanation Avioeroon perustuvaa ositusta kutsutaan avioero-ositukseksi ja puolison kuolemaan perustuvaa ositusta jäämistöositukseksi. Osituksessa selvitetään ja lasketaan ensin puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt. Sen jälkeen määrätään, kuinka paljon ja mitä omaisuutta enemmän avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöä omistava puoliso tai kuolleen puolison perilliset ovat velvolliset tasinkona suorittamaan toiselle osapuolelle. Ositus on olennaisesti laskutoimitus, jossa puolison avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta vähennetään eli katetaan puolison vastattavana olevat velat. Avioliiton aikana kumpikin puoliso omistaa omat varansa yksin ja vastaa omista veloistaan itse. Tämä varojen ja velkojen erillisyys säilyy myös osituksessa eivätkä ne muodosta sellaista pesää kuin perinnönjaossa. Tästä syystä osituksessa ei yleensä makseta puolisoiden velkoja eikä varoja jaeta kuten perinnönjaossa. Varallisuutta siirtyy toiselle osapuolelle vain tasingon määrä. Suorittajalla on oikeus maksaa tasinko rahana.
Additional Information
Kirjoittaja: Pertti Välimäki

Related Concepts

Sources

Aarnio&Helin1992, s. 143, AgellA2003, Agell&Brattström2011, RautialaM1950, SaarenpääA1992, s. 117, TelemanÖ2011, Boele-Woelki&al2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.7.2020: Oikeustiede:ositus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ositus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →