Oikeustiede:ojitustoimitus

From Tieteen termipankki

ojitustoimitus

ojitustoimitus
Definition vesioikeudelliseen sääntelyyn liittyvä, maankuivatushanketta koskeva erityinen menettely
Explanation

Kuivatushankkeen edellytyksenä on, ellei ojittaminen ole mahdollista ilman viranomaisen myötävaikutusta, vesilain mukainen lupa sekä vähäisemmissä tapauksissa ojitustoimitus. Vesilain (589/2011) 5 luvun 2 §:n mukaan ojitustoimituksessa käsitellään muun muassa hanke, joka aiheuttaa tulva-alueen poistamisen tai pienentämisen taikka vesien virtaamissuunnan huomattavaa muuttumista, oja, joka on tehtävä maantien, rautatien, kaapelin, kaasuputken, vesijohdon, lämpöputken tai viemärin ym. alitse sekä ojitushanke, josta hyödynsaajat eivät voi sopia tai heitä on vähintään kolme (yhteinen ojitus).

Ojitustoimitusta on haettava kirjallisesti asianomaiselta valtion valvontaviranomaiselta, joka antaa määräyksen toimitusmiehelle (5 luvun 31-32 §). Jos toimitusmies havaitsee, että ojitus tai sen yhteydessä toteutettava toimenpide edellyttää lupaviranomaisen lupaa, toimitusmiehen on kehotettava toimituksen vireillepanijaa hakemaan mainittua lupaa.
Additional Information
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Related Concepts

Sources

HolloE2014, PietiläJ1973

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.12.2022: Oikeustiede:ojitustoimitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ojitustoimitus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →