Oikeustiede:oikeuden saatavuus

    Tieteen termipankista

    oikeuden saatavuus

    oikeuden saatavuus
    Määritelmä oikeuden saatavuudella on viitattu siihen, millaiset mahdollisuudet ihmisillä on tosiasiassa päästä oikeuksiinsa yhteiskunnassa
    Selite

    Oikeuden saatavuuteen alettiin kiinnittää huomiota 1960-luvulla, kun Access to Justice –liike syntyi osana radikaalia liikehdintää Yhdysvalloissa. Taustalla oli näkemys siitä, etteivät pelkät muodolliset mahdollisuudet oikeuden saamisessa ole riittäviä, vaan on taattava, että ihmisillä on myös tosiasiassa mahdollisuus saada oikeutta. Lähtökohtana oli myös ajatus ihmisten "täyttämättömistä oikeudellisista tarpeista", joihin tulisi pyrkiä vastaamaan. Suuntauksella on ollut vahva kytkös oikeusrealistiseen perinteeseen, jossa on korostettu eroa formaalin oikeuden (Law in Books) ja tosiasiallisten oikeudellisten käytäntöjen (Law in Action) välillä.

    Ensivaiheessa Access to Justice -suuntauksen piirissä pyrittiin Yhdysvalloissa oikeudellisten palvelujen saamiseen köyhille (esimerkiksi oikeusapu). Toisessa vaiheessa pyrittiin parantamaan erilaisten hajallaan olevien intressitahojen kuten kuluttajien ja ympäristöä edustavien tahojen mahdollisuutta ajaa asiaansa (esimerkiksi ryhmäkanne). Kolmannessa vaiheessa näkökulma laajeni käsittämään kaikki riitoja käsittelevät instituutiot ja menettelyt. Samalla ryhdyttiin pohtimaan erilaisia vaihtoehtoisia konfliktinratkaisutapoja (esimerkiksi sovittelu). Ensimmäisessä aallossa keskityttiin ensisijaisesti oikeuteen pääsyn taloudellisten esteiden, toisessa aallossa organisatoristen esteiden ja kolmannessa aallossa proseduraalisten esteiden purkamiseen.

    Suomessa keskustelu oikeuden saatavuudesta aktualisoitui paljolti vuoden 1993 alioikeusuudistuksen jälkeen, kun ilmeni, että uudistus on monin tavoin ongelmallinen oikeudensaantimahdollisuuksien näkökulmasta. Etenkin oikeudenkäyntikulujen kasvua ja prosessikynnyksen nousua on pidetty ongelmana. Vuosien 1995 - 2008 välisenä aikana oikeudenkäyntikulujen määrä riita-asioissa kaksinkertaistui. Samalla juttumäärät vähenivät voimakkaasti alioikeuksissa. Voikin sanoa, että kaikki suuremmat siviiliprosessioikeudelliset uudistukset tuon jälkeen ovat liittyneet tavalla tai toisella pyrkimyksiin alentaa prosessikynnystä ja parantaa oikeuden saatavuutta.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Kaijus Ervasti

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ErvastiK2011, ErvastiK2009

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:oikeuden saatavuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeuden saatavuus.)