Oikeustiede:meristrategia

    Tieteen termipankista

    meristrategia

    meristrategia
    Määritelmä EU:n meristrategiadirektiiviin perustuva, kunkin jäsenvaltion laatima ohjelma, jossa arvioidaan jäsenvaltion merialueiden ekologinen tila sekä määritellään tavoitteita ja toimenpiteitä hyvän ekologisen tilan saavuttamiseksi
    Selite

    Meristrategia (2008/56/EY), perustuu EU:n 1990-luvulta alkaen ympäristösääntelyssä soveltamaan luonnonvarapainotteiseen näkökulmaan, jossa luonnonvara, tässä tapauksessa vesiesiintymä, otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon sen luontaisen laadun ylläpitämiseksi tai parantamiseksi. Periaatetta on sovellettu kansallisissa järjestelmissä, esimerkiksi Suomessa jo 1960-luvulta lähtien, ja se on keskeinen myös Itämeren suojelusopimuksessa.

    Meristrategiadirektiivi on pantu kansallisesti täytäntöön täydentämällä vesienhoitolakia (1299/2004), jolla on aiemmin pantu täytäntöön pääosin muita kuin merialueita koskeva vesipolitiikan puitedirektiivi (2000/60/EY). Molemmat direktiivit edellyttävät kattavaa, vesienkäytön suunnitteluun ja vesien laadulliseen inventointiin perustuvaa seuranta- ja tietojärjestelmää. Direktiivien soveltamisalojen rajapinnassa ovat rannikkovedet, jotka kuuluvat kummankin direktiivin soveltamisalaan hieman erilaisin painotuksin.

    Nämä direktiivit velvoittavat jäsenvaltiot tekemään ennalta määritellyin kriteerein sisä- ja merivesistään kattavat selvitykset ja luettelot sekä laatimaan niiden pohjalta hoitosuunnitelman toimenpideohjelmineen. Suunnitelmilla ei ole välitöntä sitovaa oikeudellista vaikutusta yksittäisiin toiminnanharjoittajiin, mutta ne ovat varsin sitovia julkisen sektorin, mukaan lukien lupaviranomaisten, toimien osalta. Koska luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on eräs direktiivin tavoite, merenhoitosuunnitelma liittyy ympäristövaikutusten arviointia ja ns. Natura-arviointia koskevien selvitysten laatimismenettelyyn. Tulevaisuudessa merialueet tulevat nykyistä enemmän kaavoituksen piiriin, ja kaavoitus tulee olemaan aiempaa keskeisempi ohjausväline meristrategian tavoitteiden saavuttamisessa.

    Käytetyt lähteet: Vesienhoitolaki (1299/2004)
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jouko Tuomainen

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HolloE2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:meristrategia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:meristrategia.)