Oikeustiede:liikavaikeus
liikavaikeus | taloudellinen mahdottomuus
liikavaikeus | |||
taloudellinen mahdottomuus |
Liikavaikeus on toisinaan rinnastettu ylivoimaiseen esteeseen sopimusvastuun rajoituksena, mutta liikavaikeuden on katsottu toteutuvan lievemmin edellytyksin kuin ylivoimaisen esteen. Myös liikavaikeuden oikeusseuraamuksena on velallisen vapautuminen suoritusvelvollisuudestaan tai sen täyttämättä jäämisestä johtuvasta vahingonkorvauksesta tai suoritusvelvollisuuden sovittelu. Luonnollisesti sopimuksen täyttämisestä vapautuva velallinen menettää oikeutensa sopimukseen perustuvaan vastasuoritukseen.
Liikavaikeusajattelun avulla on pyritty käsittelemään olosuhteiden muuttumisen vaikutuksia sopimussuhteissa. Sitä ei kuitenkaan ole yleensä pidetty riittävänä keinona sopimussidonnaisuuden muuttamiseksi esimerkiksi 1970- ja 1980-luvun öljykriisien luokkaa olevien kustannusmuutostenkaan perusteella.
Sopimuksen sovittelu on vähentänyt liikavaikeuden merkitystä. Taloudellinen mahdottomuus voidaan ottaa huomioon myös vastuurajoitusperusteeksi tunnustetun sosiaalisen suoritusesteen puitteissa.Kirjoittaja: Matti Rudanko
Lähikäsitteet
- lojaliteettiperiaate sopimusoikeudessa
- mahdottomuus
- sopimuksen sovittelu
- sosiaalinen suorituseste
- ylivoimainen este
Käytetyt lähteet
HalilaH1985, HemmoM2005, s. 167, Hoppu&Aro1976
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:liikavaikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liikavaikeus.)