Oikeustiede:löytötavara

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

löytötavara

löytötavara
Definition omistajaltaan kadonnut, toisen löytämä ja talteen ottama tavara
Explanation

Löytötavaran talteen ottamisesta ja käsittelystä, käytännössä säilyttämisestä, säädetään löytötavaralaissa (778/1988). Laki ei koske omistajan ilmeisesti hylkäämää esinettä, eläimiä, ajoneuvoasetuksessa määriteltyjä, rekisteröitäviä ajoneuvoja ja laitteita eikä ilmailulain mukaan rekisteröitäviä ilma-aluksia (löytötavaralain 1 §). Se ei koske myöskään löytöjä, joista on säädetty erikseen (löytötavaralain 2 §). Vähäarvoiseen löytötavaraan sovelletaan löytötavaralakia vain pieneltä osin.

Löytötavaraa on säilytettävä ja hoidettava hyvin. Poliisi ja löytötavaratoimisto sekä poliisin luvalla myös ostaja saavat säilytysaikana myydä löytötavaran, jos tavara saattaa helposti pilaantua tai arvoltaan alentua taikka jos tavaran hoito on kallista sen arvoon verrattuna.

Sen, joka ottaa löytötavaran talteen, eli löytäjän on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava löydöstä omistajalle tai toimitettava tavara poliisille. Löytötavaraa on säilytettävä ja hoidettava hyvin. Löytötavaralaissa säädetään lisäksi löytöpalkkiosta, löytötavaran omistusoikeuden siirtymisestä ja löytötavaratoimistoista.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, Kartio&Tammi-Salminen2012, Pere&Palmgren1984

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.10.2021: Oikeustiede:löytötavara. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:löytötavara.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →