Oikeustiede:juridinen diskurssi

    Tieteen termipankista

    juridinen diskurssi | oikeudellinen diskurssi

    juridinen diskurssi
    oikeudellinen diskurssi
    Määritelmä diskurssi eli keskustelu, jota käydään oikeuden sisällöstä, soveltamisesta, tulkinnasta ja systematisoimisesta
    Selite

    Diskurssin käsitteelle on erilaisissa teoreettisissa yhteyksissä annettu toisistaan poikkeavia merkityssisältöjä. Niinpä esimerkiksi Michel Foucault’n tiedonarkeologisessa tai Bernard S. Jacksonin semiologisessa ohjelmassa diskurssi-käsitettä käytetään toisessa merkityksessä kuin Jürgen Habermasin diskurssiteoriassa.

    Sikäli kuin on oikeutettua puhua erityisestä diskurssiteoreettisesta oikeusteorian tai oikeusfilosofian suuntauksesta, tämä suuntaus kuitenkin kiinnittyy juuri Habermasin kehittelemiin lähtökohtiin. Diskurssiteoreettisen oikeusfilosofian edustajista on Habermasin ohella mainittava erityisesti Robert Alexy ja Klaus Günther.

    Habermasin diskurssiteorian tausta on universaali- tai formaalipragmatismiksi kutsutussa kielifilosofiassa. Sen mukaan inhimilliset puhetoiminnot nostavat kolmenlaisia pätevyysvaatimuksia: totuus-, oikeellisuus- ja vilpittömyysvaatimuksia. Puhetoiminnollaan puhuja sitoutuu esittämään perusteluja pätevyysvaatimuksilleen. Totuus- ja oikeellisuusvaatimusten pätevyyttä voidaan testata erityisissä vaativissa, arkielämän toimintatilanteista irrottautuvissa kommunikaatiomuodoissa eli diskursseissa. Totuusvaatimus viittaa sen hyväksyttävyyteen teoreettisessa ja oikeellisuusvaatimus praktisessa diskurssissa.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Kaarlo Tuori

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    AlexyR1983, GüntherK1988, HabermasJ1992, TuoriK2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:juridinen diskurssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:juridinen diskurssi.)