Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta

  From Tieteen termipankki

  jakaantunut hallitusvalta

  jakaantunut hallitusvalta
  Definition USA:n valtiosäätörakenteelle (valtiovallan kolmijako-opin sovellutus kaksikamarisessa liittovaltiorakenteessa) liittyvä poliittinen tilanne, jossa lainsäädäntö- ja valtiontalousvaltaa sekä päätösvaltaa valtiosopimusten ratifioimisesta liittovaltiotasolla käyttävä kansanedustuslaitos, kongressi, on kokoonpanoltaan jakaantunut siten, että toinen kamareista toteuttaa liittovaltion presidentin ja hänen johtamansa kabinetin politiikkaa toisen osaston tai koko kongressin ollessa kilpailevan puolueen johtama. Tällaisessa tilanteessa presidentin de facto lainsäädäntöaloitteiden ja valtiontalousaloitteiden hyväksymiselle ei hevin saavuteta positiivisen lopputuloksen edellyttämää molempien kamarien enemmistön tukea
  Explanation

  Vallanjakojärjestelmissä ei sovelleta parlamentarismia, jonka tavoitteena on varmistaa eksekutiivin aloitteiden hyväksytyksi tulo parlamentissa. Jakaantuneen hallitusvallan problematiikka on kärjistynyt mm. presidentti Barak Obaman kaudella.

  USA:n valtiosääntö vallanjakojärjestelmineen on peräisin aikakaudelta, jolloin liittovaltion johtaminen ja hallinto eivät olleet samassa määrin riippuvaisia federaatiotason lainsäädäntövallan käyttämisestä, kansainvälisoikeudellisista velvoitteista eikä finanssivallan käyttämisestä.

  Valtiosääntöjen historiassa jakaantuneen hallitusvallan kaltaisia tilanteita ei synny parlamentaarisissa järjestelmissä, koska hallituksella tulee olla parlamentin enemmistön tuki. Lukkiintumistilanteita esiintyi myös parlamentaarisissa järjestelmissä silloin, kun parlamenttiryhmät ja -puolueet eivät kyenneet muodostumaan parlamenttienemmistöjä ja niiden tukemia hallituksia. Tilanteen ratkaisemiseksi tällöin on käytetty ennenaikaisten vaalien määräämistä. Tällainen mahdollisuus ei yleensä ole vallanjakojärjestelmissä käytettävissä.

  Nykyajan parlamentaariset järjestelmät näyttävät takaavan siinä määrin etuja hallituspuolueille, ettei enää juuri ajauduta tilanteeseen, jolloin minkäänlaisia hallituksia (vähemmistöhallitukset mukaan lukien) ei kyetä muodostamaan.

  Käytetyt lähteet:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Divided_government
  Additional Information
  Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

  Equivalents

  devided government (luo nimityssivu)englanti

  Related Concepts

  Sources

  MorrisF1996

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta.)