Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta
jakaantunut hallitusvalta
jakaantunut hallitusvalta |
Vallanjakojärjestelmissä ei sovelleta parlamentarismia, jonka tavoitteena on varmistaa eksekutiivin aloitteiden hyväksytyksi tulo parlamentissa. Jakaantuneen hallitusvallan problematiikka on kärjistynyt mm. presidentti Barak Obaman kaudella.
USA:n valtiosääntö vallanjakojärjestelmineen on peräisin aikakaudelta, jolloin liittovaltion johtaminen ja hallinto eivät olleet samassa määrin riippuvaisia federaatiotason lainsäädäntövallan käyttämisestä, kansainvälisoikeudellisista velvoitteista eikä finanssivallan käyttämisestä.
Valtiosääntöjen historiassa jakaantuneen hallitusvallan kaltaisia tilanteita ei synny parlamentaarisissa järjestelmissä, koska hallituksella tulee olla parlamentin enemmistön tuki. Lukkiintumistilanteita esiintyi myös parlamentaarisissa järjestelmissä silloin, kun parlamenttiryhmät ja -puolueet eivät kyenneet muodostumaan parlamenttienemmistöjä ja niiden tukemia hallituksia. Tilanteen ratkaisemiseksi tällöin on käytetty ennenaikaisten vaalien määräämistä. Tällainen mahdollisuus ei yleensä ole vallanjakojärjestelmissä käytettävissä.
Nykyajan parlamentaariset järjestelmät näyttävät takaavan siinä määrin etuja hallituspuolueille, ettei enää juuri ajauduta tilanteeseen, jolloin minkäänlaisia hallituksia (vähemmistöhallitukset mukaan lukien) ei kyetä muodostamaan.
Käytetyt lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Divided_governmentKirjoittaja: Ilkka Saraviita
Erikieliset vastineet
devided government (luo nimityssivu) | englanti (English) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.9.2024: Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta.)