Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta

From Tieteen termipankki

jakaantunut hallitusvalta

jakaantunut hallitusvalta
Definition USA:n valtiosäätörakenteelle (valtiovallan kolmijako-opin sovellutus kaksikamarisessa liittovaltiorakenteessa) liittyvä poliittinen tilanne, jossa lainsäädäntö- ja valtiontalousvaltaa sekä päätösvaltaa valtiosopimusten ratifioimisesta liittovaltiotasolla käyttävä kansanedustuslaitos, kongressi, on kokoonpanoltaan jakaantunut siten, että toinen kamareista toteuttaa liittovaltion presidentin ja hänen johtamansa kabinetin politiikkaa toisen osaston tai koko kongressin ollessa kilpailevan puolueen johtama. Tällaisessa tilanteessa presidentin de facto lainsäädäntöaloitteiden ja valtiontalousaloitteiden hyväksymiselle ei hevin saavuteta positiivisen lopputuloksen edellyttämää molempien kamarien enemmistön tukea
Explanation

Vallanjakojärjestelmissä ei sovelleta parlamentarismia, jonka tavoitteena on varmistaa eksekutiivin aloitteiden hyväksytyksi tulo parlamentissa. Jakaantuneen hallitusvallan problematiikka on kärjistynyt mm. presidentti Barak Obaman kaudella.

USA:n valtiosääntö vallanjakojärjestelmineen on peräisin aikakaudelta, jolloin liittovaltion johtaminen ja hallinto eivät olleet samassa määrin riippuvaisia federaatiotason lainsäädäntövallan käyttämisestä, kansainvälisoikeudellisista velvoitteista eikä finanssivallan käyttämisestä.

Valtiosääntöjen historiassa jakaantuneen hallitusvallan kaltaisia tilanteita ei synny parlamentaarisissa järjestelmissä, koska hallituksella tulee olla parlamentin enemmistön tuki. Lukkiintumistilanteita esiintyi myös parlamentaarisissa järjestelmissä silloin, kun parlamenttiryhmät ja -puolueet eivät kyenneet muodostumaan parlamenttienemmistöjä ja niiden tukemia hallituksia. Tilanteen ratkaisemiseksi tällöin on käytetty ennenaikaisten vaalien määräämistä. Tällainen mahdollisuus ei yleensä ole vallanjakojärjestelmissä käytettävissä.

Nykyajan parlamentaariset järjestelmät näyttävät takaavan siinä määrin etuja hallituspuolueille, ettei enää juuri ajauduta tilanteeseen, jolloin minkäänlaisia hallituksia (vähemmistöhallitukset mukaan lukien) ei kyetä muodostamaan.

Käytetyt lähteet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Divided_government
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Equivalents

devided government (luo nimityssivu)englanti

Related Concepts

Sources

MorrisF1996

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.9.2022: Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:jakaantunut hallitusvalta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg