Oikeustiede:EU-oikeuden kansallinen valvonta
EU-oikeuden kansallinen valvonta
EU-oikeuden kansallinen valvonta |
Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle säädetty toimivalta antaa lausunto esillä olevan asian perustuslainmukaisuudesta ja siitä, että asia on ihmisoikeussäännösten mukainen ei säännöksen sanamuodon (PeL 74 §) eikä perustuslakivaliokunnan lausuntokäytännön valossa koske hallituksen esityksessä olevien lakiehdotusten suhdetta EU-oikeuteen.
Perustuslakivaliokunta saattaa kylläkin ns. EU-asioissa antaa suurelle valiokunnalle valtioneuvoston U-, UTP- ja E-asiakirjojen yhteydessä lausunnon, jossa suunnitelmaa uuden EU-säädöksen antamisesta arvioidaan suhteessa Suomen valtiosääntöön ja myös EU-oikeuteen.
PeL 106 §:ssä säädetty tuomioistuinten toimivalta jättää lain säännös soveltamatta sen ollessa ristiriidassa perustuslain kanssa (perustuslain etusija), ei koske EU-oikeutta.
EU-oikeuden edellyttäessä kansallisen lain tai asetuksen säätämistä tai muuttamista (mm. direktiivin täytäntöönpano l. implementointi), säädösvalta asetuksen tasossa kuuluu EU:n päätöksen kansallisena täytäntöönpanona valtioneuvostolle. Hallitus antaa lainsäädäntöesityksen eduskunnalle silloin, kun implementointi edellyttää eduskuntalain tasoista säädöstä.Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- eduskunnan toimivalta EU-asioissa
- ennakkoratkaisujärjestelmä
- etusijaperiaate
- implementointi
- perustuslain etusija
- suuri valiokunta EU-valiokuntana
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:EU-oikeuden kansallinen valvonta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:EU-oikeuden kansallinen valvonta.)