Nimityssivu

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search
This page contains changes which are not marked for translation.


Nimityssivulla näkyvät linkit kaikkiin niihin käsitetietueisiin, joilla kyseinen nimitys esiintyy. Näin esimerkiksi sanalla kommunikaatio on yksi nimityssivu Nimitys:kommunikaatio, josta on linkit biologian, kielitieteen ja esittävien taiteiden aihealueiden käsitesivuille. Nimityssivu näyttää myös käsitesivuille lisätyt määritelmät. Linkkien alla olevasta kolmiosta voi tarkastella nimityksen kieliopillista koodausta.

Nimityssivun tietoja muokataan nimityslomakkeella, joka avautuu klikkaamalla harmaata linkkiä käsitesivulla sen jälkeen, kun nimityksen on syöttänyt ensin käsitelomakkeeseen.

Nimityslomakkeeeen koodataan sanan kielellinen rakenne, esim. kieli, sanaluokka ja termityyppi. Samoin nimityssivulle voi lisätä tiedon sanan alkuperästä, joka voi olla esimerkiksi etymologinen tieto tai lyhenteen tapauksessa tieto lyhenteen takana olevista sanoista.

Mikäli esiintyy nimityksiä, jotka ovat samannäköisiä, mutta eivät samoja sanoja, nämä saavat lomakkeessa oman yksilöllisen rakennekoodauksensa. Esimerkiksi jos kaksi eri tieteenalaa ovat päätyneet eri lähtökohdista täsmälleen samaan kirjainlyhenteeseen, nämä molemmat lyhenteet päätyvät samalle nimityssivulle, mutta saavat sen sisällä oman nimityksensä. Samoin menetellään, mikäli kahdessa eri kielessä on samannäköinen nimitys.