Esittävät taiteet:kupletti

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kupletti

kupletti
Definition 1) säepari, joka tavallisesti on riimitetty; 2) revyissä, opereteissa jne. esitettävä humoristinen, usein ajankohtaisia asioita käsittelevä laulelma
Explanation

Kupletin alkuperänä voidaan pitää sekä englantilaisia Music Hall –teattereita että myös ranskalaisia bulevarditeattereita, joissa porvarilliselle yleisölle esitettiin varsin yhteiskunnallisia aiheita. Kupletti on pikemminkin kuunneltavaksi kuin tanssittavaksi tarkoitettu esitys. Kupletit ottavat vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, ja niitä voidaankin jopa verrata aikansa uutisiin. Ne tekevät sen vitsikkyyttä ja nokkeluutta hakien.

Kupletti säemuotona on kuitenkin tätä vanhempi. Sitä hyödynnetään esimerkiksi Shakespearen näytelmässä Macbeth (1605-06; suom. Matti Rossi) seuraavasti:

Hear it not, Duncan, for it is a knell
That summons you to heaven or to hell.
Älä kuule sitä, Duncan. Pian löydät tien
joka sinut taivaaseen tai hornaan vie.


Tunnettuja suomalaisia laulelmakuplettien tekijöitä ovat olleet J. Alfred Tanner (1884-1927) ja Reino Hirviseppä. Todellisen suosion ja valtavirran aika kupletille Suomessa oli 1930-luvulla gramofonin ja radion yleistyttyä.
Additional Information latinan copula=side

Equivalents

coupletenglanti
coupletranska
chansonnetteranska(laulelma)
kuplettruotsi
Coupletsaksa
kupleeviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, KotimäkiJ.2008, SilventoinenJ2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.7.2021: Esittävät taiteet:kupletti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:kupletti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →