Esittävät taiteet:kupletti

  From Tieteen termipankki

  kupletti

  kupletti
  Definition 1) säepari, joka tavallisesti on riimitetty; 2) revyissä, opereteissa jne. esitettävä humoristinen, usein ajankohtaisia asioita käsittelevä laulelma
  Explanation

  Kupletin alkuperänä voidaan pitää sekä englantilaisia Music Hall –teattereita että myös ranskalaisia bulevarditeattereita, joissa porvarilliselle yleisölle esitettiin varsin yhteiskunnallisia aiheita. Kupletti on pikemminkin kuunneltavaksi kuin tanssittavaksi tarkoitettu esitys. Kupletit ottavat vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, ja niitä voidaankin jopa verrata aikansa uutisiin. Ne tekevät sen vitsikkyyttä ja nokkeluutta hakien.

  Kupletti säemuotona on kuitenkin tätä vanhempi. Sitä hyödynnetään esimerkiksi Shakespearen näytelmässä Macbeth (1605-06; suom. Matti Rossi) seuraavasti:

  Hear it not, Duncan, for it is a knell
  That summons you to heaven or to hell.
  Älä kuule sitä, Duncan. Pian löydät tien
  joka sinut taivaaseen tai hornaan vie.


  Tunnettuja suomalaisia laulelmakuplettien tekijöitä ovat olleet J. Alfred Tanner (1884-1927) ja Reino Hirviseppä. Todellisen suosion ja valtavirran aika kupletille Suomessa oli 1930-luvulla gramofonin ja radion yleistyttyä.
  Additional Information latinan copula=side

  Equivalents

  coupletenglanti
  chansonnetteranska(laulelma)
  coupletranska
  kuplettruotsi
  Coupletsaksa
  kupleeviro

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003, KotimäkiJ.2008, SilventoinenJ2013

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Esittävät taiteet:kupletti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:kupletti.)