Kirjallisuudentutkimus:epigrammi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

epigrammi

epigrammi
Definition lyhyt, naseva, usein satiirinen, yleensä distikoneista rakentuva pikkuruno, ivaruno tai samantyyppinen proosateksti, jolle on luonteenomaista paradoksien ja antiteesien viljely, yllätyksellisyys ja nokkeluus
Explanation Alun perin epigrammi tarkoitti rakennuksen päätykirjoitusta, temppelilahjojen omistuskirjoitusta tai päällekirjoitusta. Hautakiviin piirretyt epigrammit kertoivat haudatun nimen ja jotain hänen elämänvaiheistaan. Hauta- ja votiiviepigrammin rinnalle kehittyi kirjallinen epivgrammi. Jo muinaisessa Egyptissä laadittiin epigrammeja. Ensimmäinen nimeltä tunnettu epigrammirunoilija on kreikkalainen Arkhilokhos (n.670-620 eKr.). Myös Simonides (n. 556 - n 467 eKr.) on merkittävä lajin edustaja, mutta jälkimaailma muistaa vielä paremmin Hipponaksin (n. 570-520 eKr.) epigrammit. Roomalainen Marcus Valerius Martialis (20 - n. 104 eKr.) tehtaili yli 1 500 satiirista epigrammia, joista on suomennettu valikoima Venus, viini ja vapaus (2000). Myös Kreikkalainen antologia (n. 925) on merkittävä epigrammikokoelma. Suomalaisia epigrammaatikkoja ovat esim. J. L. Runeberg, V. A. Koskenniemi ja Otto Manninen.
Additional Information Kreikan epigramma=omistuskirjoitus

Equivalents

epigramaespanja
épigrammeranska
Epigrammsaksa
epigrammviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.9.2020: Kirjallisuudentutkimus:epigrammi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:epigrammi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →