Kirjallisuudentutkimus:epigrammi

  Tieteen termipankista

  epigrammi

  epigrammi
  Määritelmä lyhyt, naseva, usein satiirinen, yleensä distikoneista rakentuva pikkuruno, ivaruno tai samantyyppinen proosateksti, jolle on luonteenomaista paradoksien ja antiteesien viljely, yllätyksellisyys ja nokkeluus
  Selite Alun perin epigrammi tarkoitti rakennuksen päätykirjoitusta, temppelilahjojen omistuskirjoitusta tai päällekirjoitusta. Hautakiviin piirretyt epigrammit kertoivat haudatun nimen ja jotain hänen elämänvaiheistaan. Hauta- ja votiiviepigrammin rinnalle kehittyi kirjallinen epivgrammi. Jo muinaisessa Egyptissä laadittiin epigrammeja. Ensimmäinen nimeltä tunnettu epigrammirunoilija on kreikkalainen Arkhilokhos (n.670-620 eKr.). Myös Simonides (n. 556 - n 467 eKr.) on merkittävä lajin edustaja, mutta jälkimaailma muistaa vielä paremmin Hipponaksin (n. 570-520 eKr.) epigrammit. Roomalainen Marcus Valerius Martialis (20 - n. 104 eKr.) tehtaili yli 1 500 satiirista epigrammia, joista on suomennettu valikoima Venus, viini ja vapaus (2000). Myös Kreikkalainen antologia (n. 925) on merkittävä epigrammikokoelma. Suomalaisia epigrammaatikkoja ovat esim. J. L. Runeberg, V. A. Koskenniemi ja Otto Manninen.
  Lisätiedot Kreikan epigramma=omistuskirjoitus

  Erikieliset vastineet

  epigramaespanja (español)
  épigrammeranska (français)
  Epigrammsaksa (Deutsch)
  epigrammviro (eesti)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 29.11.2023: Kirjallisuudentutkimus:epigrammi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:epigrammi.)