Kielitiede:pidgin

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

pidgin | pidginkieli | pidgin-kieli

pidgin
pidginkieli
pidgin-kieli
Definition vähintään kahden eri kielen pohjalta syntynyt rakenteeltaan yksinkertaistettu sekakieli
Explanation Pidginin voi käsittää itsenäiseksi kieleksi jollakin seuraavista perusteista: 1) se poikkeaa rakenteeltaan selvästi niistä kielistä, joiden pohjalta se on syntynyt 2) se on vakiintunut 3) sitä käytetään muulloinkin kuin elinkeinoa harjoitettaessa 4) puhujat itse pitävät sitä erillisenä kielenä. Pidginkieli on esimerkiksi Etelä-Afrikan fanalogo, joka perustuu zuluun, englantiin ja afrikaansiin. Pidgin ei ole alun perin ollut kenenkään äidinkieli. Kun pidgin kehittyy niin, että lapset omaksuvat sen ensikielenään, se on muuttunut kreoliksi.
Additional Information Alun perin nimityksellä pidgin on tarkoitettu sellaista yksinkertaistettua englannin kielen varianttia, jossa sanat ovat englantia, mutta niitä on yhdistettty toisiinsa kiinalaiseen tapaan taivuttamatta. Tämä variantti on syntynyt Aasiassa englantia ja kiinaa puhuvien liikemiesten kommunikoinnin apuvälineeksi. Nimitys pidgin on peräisin kiinalaisittain äännetystä business-sanasta.

Equivalents

pidgin languageenglanti

Related Concepts

Sources

AnhavaJ1998, KFT1993, HäkkinenK2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2021: Kielitiede:pidgin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:pidgin.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →