Kielitiede:normi

    Tieteen termipankista

    normi

    normi
    Määritelmä


    1. puheyhteisön jäsenten kielitajun piirre eli luonnollinen normi, joka ohjaa kielellistä käyttäytymistä


    2. kielen stardardimuodon eli kirja- tai yleiskielen sääntö, keinotekoinen normi
    Selite
    Luonnolliset normit (1) eivät useinkaan ole kielenpuhujien tietoisuudessa. Sellainen on esimerkiksi normi, joka ohjaa suomen kielessä 1. ja 2. persoonan pronominien käytön valintoja (koska sanotaan minä lähden ja koska ilman pronominia lähden). Kielenhuollon normit (2) syntyvät sen sijaan tietoisen kielisuunnittelun tuloksina. Esimerkiksi suomen kirjakieleen tuli 1800-luvulla oikeakielisyysnormi, jonka mukaan em. pronomineja tulisi käyttää vain silloin, kun ne ovat painollisia (minä lähden etkä sinä) ja muuten käytetään pelkkää verbiä (lähden).
    Lisätiedot
    KarlssonF1995:
    "Arkipuhe on itse asiassa laajin ja monimutkaisin ihmisille vuosituhansien saatossa kehittyneistä normijärjestelmistä. Jokaisen henkisesti normaalin ihmisen hallitsema arkipuhe perustuu normijärjestelmään, jossa on varovasti laskettuna ainakin satoja tuhansia normeja. Nämä ovat luonnollisia normeja, koska niitä ei ole tietoisesti tekemällä tehty samaan tapaan kuin esim. [- -] kielenhuoltonormeja eli oikeakielisyysohjeita."
    "Monet normit koskevat kokonaisia puhuttuja tai kirjoitettuja tekstejä, tai tekstien suhdetta siihen kontekstiin, missä tekstit on tuotettu. On siis myös tekstilajinormeja ja tilannenormeja." - - "Kielen normeista puhuttaessa laajalle levinnyt väärinkäsitys on se, että ne keskeisesti olisivat oikeakielisyysnormeja eli kielenhuolto-ohjeita." - -

    Erikieliset vastineet

    normosSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
    normenglanti (English)
    normaespanja (español)
    normeranska (français)
    normruotsi (svenska)
    Normsaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KOS2001, KarlssonF1995, KarlssonF2004

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:normi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:normi.)