Kielitiede:logokonsonanttinen kirjoitusjärjestelmä

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

logokonsonanttinen kirjoitusjärjestelmä

logokonsonanttinen kirjoitusjärjestelmä
Definition kirjoitusjärjestelmä, joka pohjautuu sanamerkkien ja konsonanttien yhdistelmään
Explanation Logokonsonanttisissa kirjoitusjärjestelmissä yhdistetään sanamerkkejä eli logogrammeja ja konsonantteja (tai konsonanttiyhdistelmiä). Logokonsonanttisten kirjoitusjärjestelmien tunnetuin edustaja on Egyptin hieroglyfikirjoitus, jossa käytettiin logogrammeja, fonogrammeja eli foneettisia merkkejä, foneettisia komplementteja ja semanttisia determinatiiveja. Konsonanttipohjaiset fonogrammit on jaettavissa unilitteraalihieroglyfeihin (yksinäiskonsonanttimerkit), bilitteraalihieroglyfeihin (kaksi konsonanttia sisältävät merkit) ja trilitteraalihieroglyfeihin (kolme konsonanttia sisältävät merkit). Logokonsonanttiset kirjoitusjärjestelmät ovat yksi logofoneettisten kirjoitusjärjestelmien alatyypeistä – toisen ollessa logosyllabiset kirjoitusjärjestelmät.
Additional Information

Daniels (1996)1 jakaa maailman kirjoitusjärjestelmät kuuteen kategoriaan: (1) abjad- eli konsonanttikirjoitusjärjestelmät (engl. abjad); (2) abugida (engl. abugida); (3) alfabeettiset kirjoitusjärjestelmät (engl. alphabet); (4) piirrekirjoitus (engl. featural); (5) tavukirjoitus (engl. syllabary) ja (6) logosyllabiset kirjoitusjärjestelmät (engl. logosyllabary / morphosyllabary). Näistä viimeisen yläkategoria on logofoneettiset kirjoitusjärjestelmät, joihin kuuluvat nykyisistä kirjoitusjärjestelmistä mm. japanin ja kiinan kirjoitusjärjestelmät ja muinaisista kirjoitusjärjestelmistä mm. nuolenpääkirjoitus ja mayahieroglyfikirjoitus.

On myös syytä huomata, että puhtaasti logografisia kirjoitusjärjestelmiä ei ole olemassa luonnollisissa kielissä.

1) Daniels, Peter T. & William Bright (1996). The World’s Writing Systems. Oxford: Oxford University Press.

Equivalents

logoconsonantal writing systemenglanti
logoconsonantal scriptenglanti

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.5.2022: Kielitiede:logokonsonanttinen kirjoitusjärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:logokonsonanttinen kirjoitusjärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →