Kielitiede:logofoneettinen kirjoitusjärjestelmä

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

logofoneettinen kirjoitusjärjestelmä

logofoneettinen kirjoitusjärjestelmä
Definition kirjoitusjärjestelmä, joka pohjautuu sanamerkkien ja foneettisten merkkien yhdistelmään
Explanation

Logofoneettisissa kirjoitusjärjestelmissä yhdistetään sanamerkkejä eli logogrammeja ja foneettisia merkkejä. Logofoneettisia kirjoitusjärjestelmiä ovat nykyisistä kirjoitusjärjestelmistä mm. japanin ja kiinan kirjoitusjärjestelmät ja muinaisista kirjoitusjärjestelmistä mm. nuolenpääkirjoitus ja mayahieroglyfikirjoitus.

Logofoneettiset kirjoitusjärjestelmät voidaan jakaa edelleen logosyllabisiin ja logokonsonanttisiin kirjoitusjärjestelmiin. Logosyllabisia kirjoitusjärjestelmiä edustavat mm. nuolenpääkirjoitus, luuvien hieroglyfikirjoitus, mayahieroglyfikirjoitus, asteekkihieroglyfikirjoitus ja japanin kirjoitusjärjestelmä. Logokonsonanttisten kirjoitusjärjestelmien tunnetuin edustaja on puolestaan Egyptin hieroglyfikirjoitus.
Additional Information

Daniels (1996)1 jakaa maailman kirjoitusjärjestelmät kuuteen kategoriaan: (1) abjad- eli konsonanttikirjoitusjärjestelmät (engl. abjad); (2) abugida (engl. abugida); (3) alfabeettiset kirjoitusjärjestelmät (engl. alphabet); (4) piirrekirjoitus (engl. featural); (5) tavukirjoitus (engl. syllabary) ja (6) logosyllabiset kirjoitusjärjestelmät (engl. logosyllabary / morphosyllabary). Näistä viimeisen yläkategoria on logofoneettiset kirjoitusjärjestelmät.

On myös syytä huomata, että puhtaasti logografisia kirjoitusjärjestelmiä ei ole olemassa luonnollisissa kielissä.

1) Daniels, Peter T. & William Bright (1996). The World’s Writing Systems. Oxford: Oxford University Press.

Equivalents

logophonetic writing systemenglanti
logophonetic scriptenglanti

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.5.2022: Kielitiede:logofoneettinen kirjoitusjärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:logofoneettinen kirjoitusjärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →