Kielitiede:luonnollinen kieli

  From Tieteen termipankki

  luonnollinen kieli

  luonnollinen kieli
  Definition jonkin ihmisryhmän äidinkielenään käyttämä kieli, joka on luonnollisen kehityksen tulos
  Explanation (KarlssonF2004:) Luonnolliset kielet kuten ainu, englanti, joruba, kiina ja suomi ovat ihmisten viestintäjärjestelmistä tärkeimmät. Kaikki kognitiivisesti ja aisteiltaan normaalit ihmiset puhuvat jotain luonnollista kieltä, monet puhuvat useampia, jotkut kymmeniäkin. Kuurot käyttävät vastaavasti viittomakieliään.
  Additional Information (KarlssonF2004:) Luonnollinen tarkoittaa tässä yhteydessä kolmea asiaa. Ensiksikin kielet ovat syntyneet ja kehittyneet luonnollisesti satojen tuhansien vuosien ajan, muovautuen erityisesti sanastonsa osalta soveliaiksi ilmaisemaan juuri sitä, mikä kulloisessakin kulttuuri- ja fyysisessä ympäristössä on ollut tarkoituksenmukaista. Toiseksi ihmislapsi omaksuu ensikielensä eli äidinkielensä luontaisesti ilman muodollista opetusta, kunhan hän saa mahdollisuuden olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Ja kolmanneksi: omaksuttuaan ensikielensä ihmiset käyttävät sitä arkitilanteiden yhteydenpitovälineenä ja ympäröivän maailman verbaalisena hahmotustapana.

  Equivalents

  luunakiiro tšimbSuomen romanikieli
  natural languageenglanti
  luándulâš kielâinarinsaame
  luâđlaž ǩiõllkoltansaame
  lunddolaš giellapohjoissaame

  Related Concepts

  Sources

  KFT1993, KarlssonF2004

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 23.9.2023: Kielitiede:luonnollinen kieli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:luonnollinen kieli.)