Kielitiede:luonnollinen kieli

  Tieteen termipankista

  luonnollinen kieli

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  luonnollinen kieli
  Määritelmä jonkin ihmisryhmän äidinkielenään käyttämä kieli, joka on luonnollisen kehityksen tulos
  Selite (KarlssonF2004:) Luonnolliset kielet kuten ainu, englanti, joruba, kiina ja suomi ovat ihmisten viestintäjärjestelmistä tärkeimmät. Kaikki kognitiivisesti ja aisteiltaan normaalit ihmiset puhuvat jotain luonnollista kieltä, monet puhuvat useampia, jotkut kymmeniäkin. Kuurot käyttävät vastaavasti viittomakieliään.
  Lisätiedot (KarlssonF2004:) Luonnollinen tarkoittaa tässä yhteydessä kolmea asiaa. Ensiksikin kielet ovat syntyneet ja kehittyneet luonnollisesti satojen tuhansien vuosien ajan, muovautuen erityisesti sanastonsa osalta soveliaiksi ilmaisemaan juuri sitä, mikä kulloisessakin kulttuuri- ja fyysisessä ympäristössä on ollut tarkoituksenmukaista. Toiseksi ihmislapsi omaksuu ensikielensä eli äidinkielensä luontaisesti ilman muodollista opetusta, kunhan hän saa mahdollisuuden olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Ja kolmanneksi: omaksuttuaan ensikielensä ihmiset käyttävät sitä arkitilanteiden yhteydenpitovälineenä ja ympäröivän maailman verbaalisena hahmotustapana.

  Erikieliset vastineet

  luunakiiro tšimbSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
  natural languageenglanti (English)
  luándulâš kielâinarinsaame (anarâškielâ)
  luâđlaž ǩiõllkoltansaame (nuõrttsääʹmǩiõll)
  lunddolaš giellapohjoissaame (davvisámegiella)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  KFT1993, KarlssonF2004

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 13.6.2024: Kielitiede:luonnollinen kieli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:luonnollinen kieli.)