Kielitiede:logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä

    Tieteen termipankista

    logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä

    logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä
    Määritelmä kirjoitusjärjestelmä, joka pohjautuu sana- ja tavumerkkien yhdistelmään
    Selite Logosyllabisissa kirjoitusjärjestelmissä yhdistetään sanamerkkejä eli logogrammeja ja tavumerkkejä. Logosyllabisia kirjoitusjärjestelmiä ovat mm. nuolenpääkirjoitus, luuvien hieroglyfikirjoitus, mayahieroglyfikirjoitus, asteekkihieroglyfikirjoitus ja japanin kirjoitusjärjestelmä. Logosyllabiset kirjoitusjärjestelmät ovat yksi logofoneettisten kirjoitusjärjestelmien alatyypeistä – toisen ollessa logokonsonanttiset kirjoitusjärjestelmät (esim. Egyptin hieroglyfikirjoitus).
    Lisätiedot

    Daniels (1996)1 jakaa maailman kirjoitusjärjestelmät kuuteen kategoriaan: (1) abjad- eli konsonanttikirjoitusjärjestelmät (engl. abjad); (2) abugida (engl. abugida); (3) alfabeettiset kirjoitusjärjestelmät (engl. alphabet); (4) piirrekirjoitus (engl. featural); (5) tavukirjoitus (engl. syllabary) ja (6) logosyllabiset kirjoitusjärjestelmät (engl. logosyllabary / morphosyllabary). Näistä viimeisen yläkategoria on logofoneettiset kirjoitusjärjestelmät, joihin kuuluvat nykyisistä kirjoitusjärjestelmistä mm. japanin ja kiinan kirjoitusjärjestelmät ja muinaisista kirjoitusjärjestelmistä mm. nuolenpääkirjoitus ja mayahieroglyfikirjoitus.

    On myös syytä huomata, että puhtaasti logografisia kirjoitusjärjestelmiä ei ole olemassa luonnollisissa kielissä.

    1) Daniels, Peter T. & William Bright (1996). The World’s Writing Systems. Oxford: Oxford University Press.

    Erikieliset vastineet

    logosyllabic scriptenglanti (English)
    logosyllabic writing systemenglanti (English)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Kielitiede:logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä.)