Kielitiede:logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä

From Tieteen termipankki

logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä

logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä
Definition kirjoitusjärjestelmä, joka pohjautuu sana- ja tavumerkkien yhdistelmään
Explanation Logosyllabisissa kirjoitusjärjestelmissä yhdistetään sanamerkkejä eli logogrammeja ja tavumerkkejä. Logosyllabisia kirjoitusjärjestelmiä ovat mm. nuolenpääkirjoitus, luuvien hieroglyfikirjoitus, mayahieroglyfikirjoitus, asteekkihieroglyfikirjoitus ja japanin kirjoitusjärjestelmä. Logosyllabiset kirjoitusjärjestelmät ovat yksi logofoneettisten kirjoitusjärjestelmien alatyypeistä – toisen ollessa logokonsonanttiset kirjoitusjärjestelmät (esim. Egyptin hieroglyfikirjoitus).
Additional Information

Daniels (1996)1 jakaa maailman kirjoitusjärjestelmät kuuteen kategoriaan: (1) abjad- eli konsonanttikirjoitusjärjestelmät (engl. abjad); (2) abugida (engl. abugida); (3) alfabeettiset kirjoitusjärjestelmät (engl. alphabet); (4) piirrekirjoitus (engl. featural); (5) tavukirjoitus (engl. syllabary) ja (6) logosyllabiset kirjoitusjärjestelmät (engl. logosyllabary / morphosyllabary). Näistä viimeisen yläkategoria on logofoneettiset kirjoitusjärjestelmät, joihin kuuluvat nykyisistä kirjoitusjärjestelmistä mm. japanin ja kiinan kirjoitusjärjestelmät ja muinaisista kirjoitusjärjestelmistä mm. nuolenpääkirjoitus ja mayahieroglyfikirjoitus.

On myös syytä huomata, että puhtaasti logografisia kirjoitusjärjestelmiä ei ole olemassa luonnollisissa kielissä.

1) Daniels, Peter T. & William Bright (1996). The World’s Writing Systems. Oxford: Oxford University Press.

Equivalents

logosyllabic writing systemenglanti
logosyllabic scriptenglanti

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.6.2022: Kielitiede:logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:logosyllabinen kirjoitusjärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →