Kielitiede:idiomi

From Tieteen termipankki

idiomi

idiomi
Definition sanaa pitempi mutta lausetta lyhyempi merkitykseltään vakiintunut ilmaus, jonka kokonaismerkitystä ei voi suoraan päätellä sen osien merkitysten perusteella
Explanation Tyypillinen idiomi on rakenteeltaan yksinkertainen verbilauseke, joka koostuu perusverbistä ja -nominista, esim. pistää poskeensa, vetää neniin.
Additional Information

Yksiselitteistä idiomin käsitettä on hankala rajata, koska myös esim. monet yhdyssanat ovat idiomaattisia, kuten paperitiikeri, paper tiger. Idiomikonstruktio puolestaan sallii eri lekseemien sijoittamisen sisälleen, jolloin merkitys muuttuu tilanteen mukaan, esim. tehdä väyryset/vanhaset/kataiset jne., do a Chomsky/Sapir/ jne.VISK2008 Idiomi on kiteytynyt sanaliitto, jonka merkitys ei muodostu suoraan sen osien merkityksestä, esim. heittää kirves järveen, tuon tuostakin. Idiomilla voi kokonaisuutena olla oma valenssikin, esim. saada tarpeekseen (jostakin). (» § 454.)

Equivalents

idiomosSuomen romanikieli
idiomenglanti
idiomnorja
idiomeranska
idiomruotsi
Idiomsaksa
idiomtanska
idioomviro

Related Concepts

Sources

NenonenM2002, KarlssonF2004, LT2001, NLO1997, VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2023: Kielitiede:idiomi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:idiomi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →