Kielitiede:aksentti

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

aksentti

aksentti
Definition
1. korko, tonaalisten keinojen käyttö (musikaalinen aksentti)
2. paino eli varsinkin äänenvoimakkuuden lisääminen tavun tai sanan erottamiseksi ympäristöstään (dynaaminen aksentti)
3. tietyn kielen prosodisen yksikön nimitys, esim ruotsin akuutti- ja gravis-aksentin nimitys
4. ortografinen merkki (aksenttimerkki), joka voi ilmaista eri asioita eri kielissä: sanapainoa espanjassa ja italiassa, vokaalin laatua ranskassa, vokaalin pitkää kestoastetta unkarissa tai diftongista ääntämistä islannissa
5. segmentaalisten ja prosodisten piirteiden yhteisvaikutus, joka erottaa toiskielisen puhujan ääntämisen jonkin kielen aidosta ääntämisestä
Explanation
Koska painon ja koron suhde on osoittautunut aiemmin oletettua monimutkaisemmaksi, on näiden termien käyttö vähentynyt ja jälkimmäisen lähes kadonnut. On myös huomautettu (NieminenT2014), että aksentti sopisi paremmin pääpainon nimitykseksi osoittamaan puheen virrassa prominenttia eli korosteista tavua.
Additional Information Alun perin termi aksentti oli kreikan sanan prosodia latinankielinen käännösvastine (accentus), joka sai vähitellen useita käyttömerkityksiä (lat. accentus < lat. accinō < lat. ad- + canō, 'laulaa'; käännöslaina muinaiskreikan sanasta προσῳδία, prosōidía, 'säestetty laulu').

Equivalents

aksentosSuomen romanikieli
accentenglanti
Akzentsaksa
aktsentviro

Related Concepts

Sources

FP2001, FPS2000, HäkkinenK2007, KAS2003, KFT1993, NieminenT2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.5.2022: Kielitiede:aksentti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:aksentti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →