Kielitiede:aksentti

  From Tieteen termipankki

  aksentti

  aksentti
  Definition
  1. korko, tonaalisten keinojen käyttö (musikaalinen aksentti)
  2. paino eli varsinkin äänenvoimakkuuden lisääminen tavun tai sanan erottamiseksi ympäristöstään (dynaaminen aksentti)
  3. tietyn kielen prosodisen yksikön nimitys, esim ruotsin akuutti- ja gravis-aksentin nimitys
  4. ortografinen merkki (aksenttimerkki), joka voi ilmaista eri asioita eri kielissä: sanapainoa espanjassa ja italiassa, vokaalin laatua ranskassa, vokaalin pitkää kestoastetta unkarissa tai diftongista ääntämistä islannissa
  5. segmentaalisten ja prosodisten piirteiden yhteisvaikutus, joka erottaa toiskielisen puhujan ääntämisen jonkin kielen aidosta ääntämisestä
  Explanation
  Koska painon ja koron suhde on osoittautunut aiemmin oletettua monimutkaisemmaksi, on näiden termien käyttö vähentynyt ja jälkimmäisen lähes kadonnut. On myös huomautettu (NieminenT2014), että aksentti sopisi paremmin pääpainon nimitykseksi osoittamaan puheen virrassa prominenttia eli korosteista tavua.
  Additional Information Alun perin termi aksentti oli kreikan sanan prosodia latinankielinen käännösvastine (accentus), joka sai vähitellen useita käyttömerkityksiä (lat. accentus < lat. accinō < lat. ad- + canō, 'laulaa'; käännöslaina muinaiskreikan sanasta προσῳδία, prosōidía, 'säestetty laulu').

  Equivalents

  aksentosSuomen romanikieli
  accentenglanti
  Akzentsaksa
  aktsentviro

  Related Concepts

  Sources

  FP2001, FPS2000, HäkkinenK2007, KAS2003, KFT1993, NieminenT2014

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Kielitiede:aksentti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:aksentti.)