Kielitiede:ortografia

From Tieteen termipankki

ortografia | kirjoitusjärjestelmä

ortografia
kirjoitusjärjestelmä
oikeinkirjoitus
Definition vallitseva tapa tai säännöstö, jota tietty kieliyhteisö käyttää merkitysten ilmaisemiseen kirjoitetussa muodossa tietyn (standardoidun) kielivariantin kautta.
Explanation

Ortografian säännöstö koostuu ortografisesta merkistöstä, merkityksien ilmaisemiseen käytettävistä kielen yksiköistä, niiden välisistä vastaavuussäännöistä ja mahdollisista tarkemmista oikeinkirjoitussäännöistä (esim. välimerkkien käyttö). Ortografia on käyttäjäyhteisönsä edustaman kielen kirjoitusasu, mutta myös tämän yhteisön identiteetin symboli . Kielivariantti, jota ortografia edustaa, voi olla standardikieli, murre tai esimerkiksi slangi. Ortografiaksi nimitetään usein jonkin virallisen tai standardikielen normatiivista kirjoitustapaa, oikeinkirjoitusta. Termin ortografia koetaankin joskus korostavan normatiivisuutta, jolloin neutraalimpana terminä voidaan käyttää termiä kirjoitusjärjestelmä. Ortografiaa käytetään usein kielisuunnittelun näkökulmasta ja kirjoitusjärjestelmää grafolingvistisessä tutkimuksessa.

Tarkekirjoitus eli foneettinen transkriptio ei ole ortografia. Se pyrkii merkitsemään tarkasti puhutun kielen äänneasun nauhoitetusta tallenteesta kirjoitukseksi.
Additional Information Elias Lönnrot (1847) ehdotti ortografia-termille suomenkielisiä nimitysvaihtoehtoja sanapuku tai sanapuento.

Equivalents

ortografiaSuomen romanikieli
orthographyenglanti
ortografíaespanja
正書法japani(せいしょほう)
орфографийmari
ortografinorja
ortografiijapohjoissaame
čállinvuohkipohjoissaame
orthographeranska
ortografiruotsi
орфографияvenäjä

Related Concepts

Sources

KFT1993, ELL, Lönnrot1847-48

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.8.2022: Kielitiede:ortografia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:ortografia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →