Historia:Kostianvirran taistelu
Kostianvirran taistelu
Kostianvirran taistelu |
Määritelmä
Pälkäneellä Kostianvirran luona 6.10.1713 osana suurta Pohjan sotaa käyty taistelu, jossa ruotsalaiset puolustajat hävisivät venäläisille hyökkääjille, mikä osaltaan oli johtamassa isoksivihaksi kutsutun venäläismiehitykseen alkamiseen Suomessa seuraavana talvena
Selite
Keisari Pietari I:n johtama Venäjän kenttäarmeija oli saavuttanut kuningas Kaarle XII:n ruotsalaisista suuressa Pohjan sodassa murskavoiton vuonna 1709 nykyisessä Ukrainassa käydyssä Pultavan taistelussa. Kaarle oli paennut Osmanivaltakuntaan ja Venäjä jatkanut vahvistumistaan ja aloittanut vuonna 1710 hyökkäyksen Suomeen vallaten muun muassa Viipurin. Kesällä 1713 venäläiset laajensivat sotaretkeään koko Etelä-Suomeen ja Helsingin vallattuaan marssivat sisämaahan kohti Hämeenlinnaa kohdatakseen sinne vetäytyneet, alivoimaiset ja huolto-ongelmien kanssa painineet ruotsalaiset. Nämä pyrkivät lähinnä hidastamaan vihollisen etenemistä, mutta ryhmittyivät puolustukseen Pälkäneveden ja Mallasveden väliselle Kostianvirralle Pälkäneen kirkonkylälle (minkä takia taistelu tunnetaan usein ruotsiksi ja venäjäksi Pälkäneen tai Pälkänejoen taisteluna). Ruotsalaisia puolustajia oli reilut 3000 miestä ja venäläisiä hyökkääjiä hyvinkin viisi kertaa enemmän. Ruotsalaisia komensi kenraali Carl Gustaf Armfelt ja venäläisiä yliamiraali Fjodor Apraksin. Puolustusasemat ja maasto mahdollistivat alivoimaisen puolustajan alkumenestyksen, mutta varhain aamulla 6. lokakuuta venäläiset onnistuivat ylittämään virran lauttojen avulla pimeän ja sumun suojissa, ja onnistunutta maihinnousua seuranneessa taistelussa ruotsalaiset menettivät yli 800 miestä ja kaikki yhdeksän tykkiään. Osa ruotsalaisista pakeni paikalta. Taistelun lopputulos oli venäläisten selkeä voitto, joka mahdollisti heidän marssinsa Tammerkoskelle ja Satakuntaan talvileiriin samalla kun ruotsalaiset pakenivat talveksi Pohjanmaalle. Näin koko Etelä-Suomi jäi Venäjän käsiin, mikä enteili isonvihan miehitysajan alkamista seuraavasta talvesta lähtien.
Erikieliset vastineet
slaget vid Kostianvirta, slaget vid Pälkäne | ruotsi (svenska) | |
Битва у реки Пялькане | venäjä (русский) |
Lähikäsitteet
- isoviha (vieruskäsite)
- Napuen taistelu (vieruskäsite)
- Riilahden meritaistelu (vieruskäsite)
- suuri Pohjan sota (yläkäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.12.2024: Historia:Kostianvirran taistelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Kostianvirran taistelu.)