Historia:Kostianvirran taistelu

  Tieteen termipankista

  Kostianvirran taistelu

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  Kostianvirran taistelu
  Määritelmä Pälkäneellä Kostianvirran luona 6.10.1713 osana suurta Pohjan sotaa käyty taistelu, jossa ruotsalaiset puolustajat hävisivät venäläisille hyökkääjille, mikä osaltaan oli johtamassa isoksivihaksi kutsutun venäläismiehitykseen alkamiseen Suomessa seuraavana talvena
  Selite Keisari Pietari I:n johtama Venäjän kenttäarmeija oli saavuttanut kuningas Kaarle XII:n ruotsalaisista suuressa Pohjan sodassa murskavoiton vuonna 1709 nykyisessä Ukrainassa käydyssä Pultavan taistelussa. Kaarle oli paennut Osmanivaltakuntaan ja Venäjä jatkanut vahvistumistaan ja aloittanut vuonna 1710 hyökkäyksen Suomeen vallaten muun muassa Viipurin. Kesällä 1713 venäläiset laajensivat sotaretkeään koko Etelä-Suomeen ja Helsingin vallattuaan marssivat sisämaahan kohti Hämeenlinnaa kohdatakseen sinne vetäytyneet, alivoimaiset ja huolto-ongelmien kanssa painineet ruotsalaiset. Nämä pyrkivät lähinnä hidastamaan vihollisen etenemistä, mutta ryhmittyivät puolustukseen Pälkäneveden ja Mallasveden väliselle Kostianvirralle Pälkäneen kirkonkylälle (minkä takia taistelu tunnetaan usein ruotsiksi ja venäjäksi Pälkäneen tai Pälkänejoen taisteluna). Ruotsalaisia puolustajia oli reilut 3000 miestä ja venäläisiä hyökkääjiä hyvinkin viisi kertaa enemmän. Ruotsalaisia komensi kenraali Carl Gustaf Armfelt ja venäläisiä yliamiraali Fjodor Apraksin. Puolustusasemat ja maasto mahdollistivat alivoimaisen puolustajan alkumenestyksen, mutta varhain aamulla 6. lokakuuta venäläiset onnistuivat ylittämään virran lauttojen avulla pimeän ja sumun suojissa, ja onnistunutta maihinnousua seuranneessa taistelussa ruotsalaiset menettivät yli 800 miestä ja kaikki yhdeksän tykkiään. Osa ruotsalaisista pakeni paikalta. Taistelun lopputulos oli venäläisten selkeä voitto, joka mahdollisti heidän marssinsa Tammerkoskelle ja Satakuntaan talvileiriin samalla kun ruotsalaiset pakenivat talveksi Pohjanmaalle. Näin koko Etelä-Suomi jäi Venäjän käsiin, mikä enteili isonvihan miehitysajan alkamista seuraavasta talvesta lähtien.

  Erikieliset vastineet

  slaget vid Kostianvirta, slaget vid Pälkäneruotsi (svenska)
  Битва у реки Пяльканеvenäjä (русский)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 13.6.2024: Historia:Kostianvirran taistelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Kostianvirran taistelu.)