Historia:Riilahden meritaistelu

  Tieteen termipankista

  Riilahden meritaistelu

  Riilahden meritaistelu
  Määritelmä Venäjän ja Ruotsin laivastojen välillä osana suurta Pohjan sotaa 7.8.1714 käyty meritaistelu Bromarvin Riilahdessa Hankoniemen pohjoispuolella nykyisen Raaseporin vesialueilla
  Selite Venäjän ja Ruotsin laivastojen välinen, osana suurta Pohjan sotaa käyty meritaistelu 7. elokuuta 1714 Riilahdessa Bromarvissa Hankoniemen pohjoispuolella tunnetaan venäjäksi yleensä Hankoniemen meritaisteluna, Gangutskoje sraženije, ja se oli Venäjän itämerenlaivaston ensimmäinen merkittävä merivoitto ikinä. Tämän takia sitä muistetaan edelleen erityisen paljon Venäjällä, jonka laivastoon on kuulunut lähes aina tämän taistelun jälkeen Gangut- eli Hankoniemi-niminen alus. Itse taistelussa ruotsalaisten isommat, mutta harvalukuisemmat alukset olivat vaikeuksissa tyvenen takia, kun taas venäläisten monilukuiset kaleerit pystyivät liikkumaan ja saivat siten etulyöntiaseman. Ruotsalaisillakin oli joitakin kaleereita, joita he käyttivät myös suurempien alustensa hinaamiseen, mutta koko päivän kestänyt raju yhteenotto päättyi silti venäläisten voittoon.

  Erikieliset vastineet

  slaget vid Rilax, slaget vid Hangö uddruotsi (svenska)
  Гангутское сражениеvenäjä (русский)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.5.2024: Historia:Riilahden meritaistelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Riilahden meritaistelu.)