Geologia:Algoma-tyypin rautamuodostuma

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Algoma-tyypin rautamuodostuma | Algoma-tyypin raitainen rautamuodostuma

Algoma-tyypin rautamuodostuma
Algoma-tyypin raitainen rautamuodostuma
Definition raitainen rautamuodostuma, joka on syntynyt lähellä hydrotermisiä ympäristöjä
Explanation Raitaiset rautamuodostumat on perinteisesti jaettu Algoma- ja Superior-tyyppeihin sen perusteella, kuinka lähellä hydrotermisiä/vulkaanisia ympäristöjä raitaiset rautamuodostumat ovat kerrostuneet. Sekä Algoma- että Superior-tyypin rautaumuodostumalle ominainen piirre on raitaisuus, mutta Superior-tyypin rautamuodostumissa on myös ooliittisia rakenteita.


Usein määritelmään saatetaan yhdistää myös kerrostumisen ajankohta, mutta tietyntyyppisten kerrostumien yleisyys eri ajankohtina saattaa olla yhteydessä kerrostumien säilymiseen yleisemmän muodostumisen sijasta. Raitaisten rautamuodostumien jako Algoma- ja Superior-tyyppeihin on kohdannut myös kritiikkiä (esim. Trendal 2012[1], mutta toistaiseksi jako on käytössä. On lisäksi hyvä muistaa, että raja Algoma- ja Superior-tyypin rautamuodostumissa ei ole terävä vaan vaihettuva[2].
Additional Information Algoma-tyypin rautamuodostumat ovat saaneet nimensä Kanadassa sijaitsevan Algoman alueen mukaan, josta niitä on alun perin kuvattu (Gross 1965).

Equivalents

Algoma-type iron formationenglanti

Related Concepts

Sources

Paakkola&Piirainen&Piispanen1986, Bekker&al2010, Bekker&al2012, TrendalA2012, GrossGA1965

References

  1. TrendalA2012
  2. Bekker&al2012

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2021: Geologia:Algoma-tyypin rautamuodostuma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:Algoma-tyypin rautamuodostuma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →