Geologia:Superior-tyypin rautamuodostuma

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Superior-tyypin rautamuodostuma | Superior-tyypin raitainen rautamuodostuma

Superior-tyypin rautamuodostuma
Superior-tyypin raitainen rautamuodostuma
Definition raitainen rautamuodostuma, joka on syntynyt kaukana hydrotermisistä ympäristöistä
Explanation Raitaiset rautamuodostumat on perinteisesti jaettu Algoma- ja Superior-tyyppeihin sen perusteella, kuinka lähellä hydrotermisiä/vulkaanisia ympäristöjä raitaiset rautamuodostumat ovat kerrostuneet. Sekä Algoma- että Superior-tyypin rautaumuodostumalle ominainen piirre on raitaisuus, mutta Superior-tyypin rautamuodostumissa on myös ooliittisia rakenteita.


Usein määritelmään saatetaan yhdistää myös kerrostumisen ajankohta, mutta tietyntyyppisten kerrostumien yleisyys eri ajankohtina saattaa olla yhteydessä kerrostumien säilymiseen yleisemmän muodostumisen sijasta. Raitaisten rautamuodostumien jako Algoma- ja Superior-tyyppeihin on kohdannut myös kritiikkiä (esim. Trendal 2012[1], mutta toistaiseksi jako on käytössä. On lisäksi hyvä muistaa, että raja Algoma- ja Superior-tyypin rautamuodostumissa ei ole terävä vaan vaihettuva[2].
Additional Information Superior-tyypin rautamuodostumat ovat saaneet nimensä Pohjois-Amerikassa sijaitsevan Yläjärven (engl. Lake Superior) mukaan, jonka läheltä niitä on alun perin kuvattu Kanadasta (GrossGA1965).

Equivalents

Superior-type iron formationenglanti

Related Concepts

Sources

Paakkola&Piirainen&Piispanen1986, Bekker&al2010, Bekker&al2012, TrendalA2012

References

  1. TrendalA2012
  2. Bekker&al2012

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2021: Geologia:Superior-tyypin rautamuodostuma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:Superior-tyypin rautamuodostuma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →