Geologia:Algoma-tyypin rautamuodostuma

Tieteen termipankista

Algoma-tyypin rautamuodostuma | Algoma-tyypin raitainen rautamuodostuma

Algoma-tyypin rautamuodostuma
Algoma-tyypin raitainen rautamuodostuma
Määritelmä raitainen rautamuodostuma, joka on syntynyt lähellä hydrotermisiä ympäristöjä
Selite

Raitaiset rautamuodostumat on perinteisesti jaettu Algoma- ja Superior-tyyppeihin sen perusteella, kuinka lähellä hydrotermisiä/vulkaanisia ympäristöjä raitaiset rautamuodostumat ovat kerrostuneet. Sekä Algoma- että Superior-tyypin raitamuodostumalle ominainen piirre on raitaisuus, mutta Superior-tyypin rautamuodostumissa on myös ooliittisia rakenteita.

Usein määritelmään saatetaan yhdistää myös kerrostumisen ajankohta, mutta tietyntyyppisten kerrostumien yleisyys eri ajankohtina saattaa olla yhteydessä kerrostumien säilymiseen yleisemmän muodostumisen sijasta. Raitaisten rautamuodostumien jako Algoma- ja Superior-tyyppeihin on kohdannut myös kritiikkiä (esim. Trendal 2012[1], mutta toistaiseksi jako on käytössä. On lisäksi hyvä muistaa, että raja Algoma- ja Superior-tyypin rautamuodostumissa ei ole terävä vaan vaihettuva[2].
Lisätiedot Algoma-tyypin rautamuodostumat ovat saaneet nimensä Kanadassa sijaitsevan Algoman alueen mukaan, josta niitä on alun perin kuvattu (Gross 1965).

Erikieliset vastineet

Algoma-type iron formationenglanti (English)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Paakkola&Piirainen&Piispanen1986, Bekker&al2010, Bekker&al2012, TrendalA2012, GrossGA1965

Alaviitteet

  1. TrendalA2012
  2. Bekker&al2012

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Geologia:Algoma-tyypin rautamuodostuma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:Algoma-tyypin rautamuodostuma.)