Filosofia:syllogismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

syllogismi

syllogismi
Definition Aristoteleen kehittämä logiikan päättelymuoto, jossa johtopäätös välttämättä seuraa kahdesta oletuslauseesta
Explanation Syllogismien muodostama järjestelmä eli syllogistiikka on Aristoteleen (384-322 eaa.) logiikan pysyvin saavutus. Aristoteles uskoi kaikkien täydellisten päätelmien olevan tiettyä tyyppiä ja syllogismi on päättelysarja, jossa siitä, että jotakin otaksutaan, jotakin muuta seuraa välttämättömyyden pakosta. Aristoteleen syllogistiikka on ensimmäinen yritys kehittää järjestelmällinen malli loogiselle päättelylle ja deduktiolle. Tyypillinen syllogismi näyttää tältä:


Kaikki eläimet ovat kuolevaisia.
Kaikki ihmiset ovat eläimiä.
Siis: Kaikki ihmiset ovat kuolevaisia.


Ylläolevassa syllogismissa kaksi ensimmäistä lausetta ovat premissejä. Ne ovat myös tosia ja mikäli molemmat premissit ovat tosia, täytyy myös kolmannen lauseen (johtopäätöksen) olla tosi. Kyse on muodollisesta välttämättömyydestä - lauseiden konkreettisella sisällöllä ei ole merkitystä. Tämän vuoksi lauseet voidaan myös korvata kirjaimilla (esim. jos A on tosi, ja B on tosi, tästä seuraa, että C on tosi). Syllogismissa looginen muoto ratkaise eli kyse on formaalista logiikasta. Aristoteles luokittelee syllogismit kolmeksi ryhmäksi tai kuvioksi, joihin kuuluu useita erilaisia syllogismeja. Vaikka syllogistiikka havaittiin nopeasti epätyydyttäväksi (jo stoalaiset kehittivät vaihtoehtoisen lauselogiikan), Aristoteleen syllogistiikka säilyi yliopistojen opintovaatimuksissa vuosisatoja, aina 1800-luvun puoliväliin saakka.
Additional Information kr. syllogismos

Equivalents

syllogismenglanti

Related Concepts

Sources

NordinS1999, SaarinenE1994

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.9.2020: Filosofia:syllogismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:syllogismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →