Filosofia:lauselogiikka

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

lauselogiikka | propositiologiikka

lauselogiikka(suositeltu)
propositiologiikka
Definition logiikka, joka tutkii lauseiden välistä loogista rakennetta
Explanation Lauselogiikassa tutkitaan sitä miten lauseita yhdistellään konnektiivien avulla monimutkaisemmiksi lauseiksi. Nämä lausekonnektiivit vastaavat arkikielen sidesanoja "ei", "ja", "tai", "jos-niin" ja "jos-ja-vain-jos", joiden merkitys on synkategoremaattinen. Arkikielen konnektiiveilla on kuitenkin moninaisempia merkitysvivahteita kuin loogisten kielten konnektiiveilla.
Lauselogiikkaa kehittivät jo hellenistisen ja roomalaisen ajan stoalaiset loogikot, mutta nykyisen muotonsa se sai vasta modernin logiikan syntyessä 1850-luvulta lähtien algebrallisen logiikan traditiossa. Gottlob Frege (1848-1925) kehitti lauselogiikkaa teoksessaan Begriffschrift (1879) ja määritteli sen syntaksin ja päättelysäännöt formaalikielessä. Näin muodostuneen lausekalkyylin olennainen piirre on se, että se on täysin yksiselitteinen järjestelmä - sekä lauseenmuodostussäännöt että päättelysäännöt määritellään siinä täsmällisesti.

Related Concepts

Sources

NordinS1999, NiiniluotoI1984, SaarinenE1994

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.10.2020: Filosofia:lauselogiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:lauselogiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →