Filosofia:persoonan identiteetti

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

persoonan identiteetti

persoonan identiteetti
Definition riittävät ja välttämättömät ehdot saman persoonan tunnistamiseksi eri aikoina
Explanation Persoonan identiteetti koskee persoonan perustaa, sen jatkuvuutta eri aikoina. Kyse ei siis ole henkilön omaksumista rooleista eikä yksilöllisistä persoonallisuuspiirteistä.
Kysymyksen muotoili ensi kerran John Locke (1632-1704), jonka mukaan kyse on samasta tietoisuudesta, joka perustuu muistiin. Persoonan identiteetissä ei ole kysymys samasta immateriaalisesta substanssista kuten rationalistit ajatelivat tai samasta materiaalisesta subjektista kuten materialistit ajattelivat. David Hume (1711-1776) piti minuutta erilaisten vaikutelmien ja ideoiden taustalla näennäisenä (kimpputeoria).
Nykyfilosofiassa on korostettu psykologisen jatkuvuuden merkitystä ihmiselämässä (mm. Derek Parfit (1942-)) tai fyysisen samuuden (esim. aivot) jatkuvuutta. V. W. Quinen (1908-2000) mukaan persoonan identiteettiä ei voida erottaa yleisen identiteetin ongelmasta.

Equivalents

personal identityenglanti

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2021: Filosofia:persoonan identiteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:persoonan identiteetti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →