Filosofia:noesis

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ajatteluakti | noesis | merkitysakti

ajatteluakti
noesis (suositeltu)
merkitysakti
Definition Husserlin fenomenologiassa intentionaalinen akti, jolla pyritään tavoittamaan ilmiöt todellisina, sellaisena kuin ne ovat
Explanation Edmund Husserl (1859-1938) teoksessaan Logische Untersuchungen (1900-1901) erotti fenomenologin tehtävän loogikosta. Siinä missä loogikko ei ole kiinnostunut epistemologista aspekteista, vaan esitetyistä merkityksistä ja niiden välisistä välttämättömistä formaaleista suhteista, fenomenologi on kiinnostunut konkreettisista, intentoiduista merkitysakteista kuten uskominen, haluaminen, vihaaminen, toivominen, muistaminen ja rakastaminen (myöhemmin Husserl nimitti merkitysakteja termillä noesis), ei maailmassa esiintyvinä faktoina tai ideaaleina merkityksinä, vaan intentionaalisina a priori-rakenteina.
Husserlin mukaan ei voida luottaa sanojen antamiin merkityksiin niiden tavanomaisessa mielessä, vaan merkitykset on varmistettava konkreettisen intuition kautta - on palattava asioihin itseensä, kuuluu filosofin tunnettu iskulause. Fenomenologian tehtävä on konstituoida merkitykset palaamalla a priori-yhteyksiin merkityksen antavien aktien ja niiden aktien, jotka varmistavat merkitykset, välillä. Vain tällä tavoin voidaan psykologinen erottaa loogisesta - Husserl kritisoi vahvasti psykologismia, ja halusi fenomenologiallaan erottua siitä.

Equivalents

noesislatina

Related Concepts

Sources

Moran2000, MoranDCohenJ2012, DrummondJ2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2021: Filosofia:noesis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:noesis.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →