Filosofia:kokemus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kokemus

kokemus
Definition mielenfilosofiassa tietoisuuden muoto
Explanation Kokemus on mielenfilosofiassa keskeisimpiä käsitteitä. Se on vastakkainen sille, mitä on vain ajateltu tai sille, mikä on hyväksytty auktoriteetin tai tradition perusteella. Kokemus ajatellaan helposti aistein havaittujen, muilta opittujen tai ulkoisesta lähteestä havaitun reflektion synnyttämiksi subjektiivisten tilojen virraksi, joka muodostaa tietoisuuden sisällön.
Suhde kokemukseen erottaa tietoteoriassa kaksi päävirtausta: empirismi pitää kokemusta ensisijaisena tiedon muotona ja rationalismi suhtautuu siihen skeptisesti ja pitää järkeä varmempana tiedonlähteenä. Traditionaalisen empirismin ongelma on se, että mielen ja maailman väliin jää kuilu, jota ei voida ylittää. Tämä on synnyttänyt erilaisia vastausyrityksiä, kuten realismin, idealismin ja skeptisismin.
Nykyfilosofiassa pyritään kokemuksen käsitteeseen, joka on saavutettavissa objektiivisesti. Meidän suhteemme maailmaan manifestoituu sanojen ja käyttäytymisen myötä ja oma suhteeni kokemuksiini sisältää muistin, hyväksynnän ja kuvauksen, jotka ovat tyypillisiä myös ihmisten välisille suhteille. Viime aikoina on kiinnitetty huomiota myös siihen miten kokemusta on tarkasteltava konstruktiona, monien kognitiivisten alasysteemien tuotteena. Samalla on kuitenkin yleisesti tunnustettu, että tämä kehitys saattaa hämärtää rajan kokemuksen ja teorian välillä, mikä tekee vaikeammaksi tunnistaa perinteistä empirismiä.
Additional Information kr. empirie; lat. experientia

Equivalents

experienceenglanti
experienciaespanja
esperienzaitalia
experiênciaportugali
expérienceranska
upplevelseruotsi
Erfahrungsaksa
kogemusviro

Related Concepts

Sources

BlackburnS1996, BunninNYuJ2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Filosofia:kokemus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kokemus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →