Filosofia:kehäpäätelmä

From Tieteen termipankki

kehäpäätelmä

kehäpäätelmä
Definition virheellinen päättely, jossa oletetaan premissinä väittämä, jolla on sama merkitys kuin johtopäätöksellä
Explanation Kehäpäätelmiä on monia eri tapauksia ja usein ne kätkeytyvät muun tekstin sijaan. Yksinkertainen esimerkki kehäpäätelmästä voisi olla esimerkiksi "Pekka Haavisto oli paras presidenttiehdokas, koska hän oli selkeästi muita parempi".
Filosofian historian tunnettu esimerkki on ns. kartesiolainen kehä, joka on löydettävissä René Descartesin (1596-1651) Mietiskelyistä ensimmäisestä filosofiasta (1641). Siinä Descartes pyrkii löytämään tiedolle varman perustan selkeiden ja tarkkojen ideoden avulla. Descartesin mukaan jos on olemassa hyvä Jumala, voimme olla varmoja siitä, että kaikki jonka käsitämme selvästi ja tarkasti on totta. Siten on todistettava, että Jumala on olemassa. Descartes tekee kuitenkin sen virheen, että hän pyrkii todistamaan Jumalan olemassaolon selvien ja tarkkojen havaintojen avulla ja tämä johtaa kehään, jossa hän olettaa premisseissä juuri sen, minkä hän toivoo todistavansa johtopäätöksessä.
Additional Information lat. petitio principii

Equivalents

begging the questionenglanti
vicious circleenglanti
circular reasoningenglanti
círculo viciosoespanja
circolo viziosoitalia
cercle vicieuxranska
circularbevisruotsi
Zirkelschlusssaksa
circulus vitiosusviro

Related Concepts

Sources

BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.10.2022: Filosofia:kehäpäätelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:kehäpäätelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →