Filosofia:empatia

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

empatia

empatia
Definition
1. etiikassa toisen henkilön sisäisten tunteiden oivaltaminen
2. Husserlin fenomenologiassa asettuminen toisen asemaan
3. hermeneutiikassa metodi, jossa tutkimuskohteen ajatukset, tunteet ja motivaatio luodaan uudelleen tutkijan ymmärryksessä
Explanation Termin empatia esitteli psykologi E. B. Titchener (1867-1927). Etiikassa se on toisen henkilön sisäisten tunteiden oivaltamista, joka perustuu sympaattiseen kuvittelukykyyn. Empatian merkityksestä etiikassa on kuitenkin kiistelty paljon. On myös osoitettu, että jotkut eläimet, kuten norsut, kykenevät empatiaan.
Edmund Husserl (1859-1938) ei pitänyt empatiaa myötätunnon osoittamisena, vaan kokemukseemme kuuluvan intersubjektiivisuuden mahdollistamaa asettumista toisen asemaan, maailmanperspektiivien vaihtoa konkreettisessa samaistumisessa toiseen ihmiseen. Husserlin ajatusta edelsi jo G. W. Leibniz (1646-1716) kirjoituksessaan Toisen asema (1679).
Edith Stein (1891-1942) piti empatiaa "vieraan" tai "toisen" kokemuksen lähteenä. Se ei ole harkinnan tai arvostelman tulos, vaan perustuu kokemukseen toisesta.
Hermeneutiikassa empatiaa on käytetty tyypillisesti humanististen tieteiden metodina, jossa tutkimuskohteen ajatukset, tunteet ja motivaatiot synnytetään uudelleen tutkijan mielessä.
Additional Information kr. en, in, into + pathos = olla tunnetilassa
Ks. empatia myös kielitieteessä.

Equivalents

empathyenglanti
empatíaespanja
empatiaitalia
empathieranska
empatiruotsi
Empathiesaksa
empaatiaviro

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004, MiettinenT2010, AhoTRoinilaM2011, Moran2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Filosofia:empatia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:empatia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →