Filosofia:empatia

    Tieteen termipankista

    empatia

    empatia
    Määritelmä
    1. etiikassa toisen henkilön sisäisten tunteiden oivaltaminen
    2. Husserlin fenomenologiassa asettuminen toisen asemaan
    3. hermeneutiikassa metodi, jossa tutkimuskohteen ajatukset, tunteet ja motivaatio luodaan uudelleen tutkijan ymmärryksessä
    Selite Termin empatia esitteli psykologi E. B. Titchener (1867-1927). Etiikassa se on toisen henkilön sisäisten tunteiden oivaltamista, joka perustuu sympaattiseen kuvittelukykyyn. Empatian merkityksestä etiikassa on kuitenkin kiistelty paljon. On myös osoitettu, että jotkut eläimet, kuten norsut, kykenevät empatiaan.
    Edmund Husserl (1859-1938) ei pitänyt empatiaa myötätunnon osoittamisena, vaan kokemukseemme kuuluvan intersubjektiivisuuden mahdollistamaa asettumista toisen asemaan, maailmanperspektiivien vaihtoa konkreettisessa samaistumisessa toiseen ihmiseen. Husserlin ajatusta edelsi jo G. W. Leibniz (1646-1716) kirjoituksessaan Toisen asema (1679).
    Edith Stein (1891-1942) piti empatiaa "vieraan" tai "toisen" kokemuksen lähteenä. Se ei ole harkinnan tai arvostelman tulos, vaan perustuu kokemukseen toisesta.
    Hermeneutiikassa empatiaa on käytetty tyypillisesti humanististen tieteiden metodina, jossa tutkimuskohteen ajatukset, tunteet ja motivaatiot synnytetään uudelleen tutkijan mielessä.
    Lisätiedot kr. en, in, into + pathos = olla tunnetilassa
    Ks. empatia myös kielitieteessä.

    Erikieliset vastineet

    empathyenglanti (English)
    empatíaespanja (español)
    empatiaitalia (italiano)
    empathieranska (français)
    empatiruotsi (svenska)
    Empathiesaksa (Deutsch)
    empaatiaviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BunninNYuJ2004, MiettinenT2010, AhoTRoinilaM2011, Moran2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Filosofia:empatia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:empatia.)