Filosofia:emergentti materialismi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

emergentti materialismi

emergentti materialismi
Definition materialismin muoto, jossa materian järjestyksen kohotessa muodostuu laadullisesti uusia ominaisuuksia kuten tietoisuus jota ei voi palauttaa fysikaalisiksi prosesseiksi häivyttämättä olennaisia merkityksiä
Explanation Emergentti materialismi on mielenfilosofinen kanta, jonka mukaan on olemassa vain materiaalisia olioita, mutta joillakin monimutkaisilla materiaalisilla olioilla on mentaalisia ominaisuuksia ja nuo mentaaliset ominaisuudet eivät ole palautettavissa niiden mihinkään fyysisiin ominaisuuksiin. Siten mentaalisten ilmiöiden tutkiminen ei ole riippuvainen muista tieteistä. Toisin sanoen todellisuus on perustaltaan aineellinen, mutta kaikki todellisuuden tasot eivät noudata samoja peruslainalaisuuksia, vaan ne on selitettävä niiden omiin lainalaisuuksiin vedoten. Siten henkisiä ominaisuuksia ei voida suoraviivaisesti palauttaa aineen liikkeiksi.

Equivalents

emergent materialismenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, StichSWarfieldT2003, RubinA2002, SaarinenE1994

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2021: Filosofia:emergentti materialismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:emergentti materialismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →