Filosofia:emergentti materialismi

  Tieteen termipankista

  emergentti materialismi

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  emergentti materialismi
  Määritelmä materialismin muoto, jossa materian järjestyksen kohotessa muodostuu laadullisesti uusia ominaisuuksia kuten tietoisuus jota ei voi palauttaa fysikaalisiksi prosesseiksi häivyttämättä olennaisia merkityksiä
  Selite Emergentti materialismi on mielenfilosofinen kanta, jonka mukaan on olemassa vain materiaalisia olioita, mutta joillakin monimutkaisilla materiaalisilla olioilla on mentaalisia ominaisuuksia ja nuo mentaaliset ominaisuudet eivät ole palautettavissa niiden mihinkään fyysisiin ominaisuuksiin. Siten mentaalisten ilmiöiden tutkiminen ei ole riippuvainen muista tieteistä. Toisin sanoen todellisuus on perustaltaan aineellinen, mutta kaikki todellisuuden tasot eivät noudata samoja peruslainalaisuuksia, vaan ne on selitettävä niiden omiin lainalaisuuksiin vedoten. Siten henkisiä ominaisuuksia ei voida suoraviivaisesti palauttaa aineen liikkeiksi.

  Erikieliset vastineet

  emergent materialismenglanti (English)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  SalonenT2008, StichSWarfieldT2003, RubinA2002, SaarinenE1994

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 17.7.2024: Filosofia:emergentti materialismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:emergentti materialismi.)