Filosofia:ahdistus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kammo | ahdistus

kammo
ahdistus
Definition
1. eksistenssifilosofiassa ontologinen kuvotus, jota voi ajatella eksitentiaalisena solipsismina
2. eksistentialismissa vapaaseen valintaan liittyvä negatiivinen tunne
Explanation Martin Heideggerin (1889-1976) teoksessa Sein und Zeit (1927) ahdistus on suora tie varsinaisuuteen. Se on eräänlaista ontologista oksettavuutta, joka hyökkää kimppuun aina, kun ihminen pääsee lähelle eksitenssinsa sisäisen epävakauden ymmärtämistä. Ahdistus on pelon kaltaista, mutta vielä pahempaa - se on loputonta pelokkuutta, jota ei voi koskaan ymmärtää. Ahdistus ilmaisee täydellisesti varsinaisen eksistenssin laadun yhdistäessään tutun ja tuntemattoman oudon tutulla tavalla. Se on eräänlaista eksistentiaalista solipsismia.
Jean-Paul Sartren (1905-1980) mukaan ihmiselämää leimaa vapaa valinta, joka on nähtävä ehdottomana. Siihen kuuluu myös ajatus, että voimme halutessamme tehdä kammottavia tekoja, esimerkiksi satuttaa lasta. Sartren mukaan tunnemme tästä syystä ahdistusta tai inhoa tai kammoa. Vapaus voi siten olla täynnä ahdistusta ja ihmiset voivat paeta sitä tai piiloutua omalta vapaudeltaan kieltäen sen mahdollisuuden. Kun ihmiset tekevät näin, he toimivat huonossa uskossa.

Equivalents

Angstsaksa

Related Concepts

Sources

BagginiJFoslP2013, RéeJ1998

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2021: Filosofia:ahdistus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:ahdistus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →