Esittävät taiteet:minstrel show

  Tieteen termipankista

  minstrel show

  minstrel show
  Määritelmä 1800-luvun amerikkalainen populaariviihde, jossa valkoiset näyttelijät mustiksi maskeerattuina eli blackface esittivät lauluja, tansseja ja koomisia lyhytohjelmia yleensä parodioimalla mustien oletettua toimintaa
  Selite

  Englanninkielinen termi minstrelsy juontaa vanhaan brittiläiseen perinteeseen: minstrelit olivat historiallisessa merkityksessään kiertäviä muusikoita ja viihdyttäjiä. Minstrel show on Yhdysvalloissa syntynyt esitysmuoto, jonka on katsottu juontavan vuoteen 1828, jolloin valkoinen esiintyjä T. D. Rice alkoi esittää mustien orjien lauluja, tansseja sekä imitaatioita. Esitykset olivat erityisen suosittuja noin vuosina 1840–1880, ja ne perustuivat mustien stereotypioihin Yhdysvaltojen etelävaltioista. Sisällissodan jälkeen, viihdealan kilpailun kiristyessä esitykset muuttuivat spektaakkelimaisemmiksi ja afrikkalaisamerikkalaista syntyperää olevat esiintyjät muodostivat myös omia esiintyjäryhmiä. On nähty, että tradition vaikutus jatkui myös 1900-luvulla näytelmäkirjallisuudessa, esimerkiksi Clifford Odetsin agitprop -näytelmän Waiting for Lefty (1935) rakenteessa, ja ns. anti-minstrel näytelmiksi on taas luonnehdittu Jean Genet’n The Blacks (1959) ja Douglas Turnerin Day of Absence (1965). 1800-luvun lopulta alkaen vaudeville ja myöhemmin elokuvat veivät yleisön kiinnostuksen, mutta genrellä ja sen tyyppihahmoilla on ollut laaja merkitys Yhdysvaltain viihdeteollisuudessa mm. Broadwaylla 1920-luvulla ja Hollywood-elokuvissa 1940-luvulla nähtiin minstrel-tyyppisiä blackface-numeroita. Yhdysvaltojen 1950–60-lukujen kansalaisoikeusliikkeen myötä herättiin reagoimaan rasistisiin karikatyyreihin ja genre hävisi.

  Myös Iso-Britanniassa oli omia minstrel show -ryhmiä noin 1800-luvun puolivälistä aina vuoteen 1904 saakka. 1960-luvulla traditio palasi vuosikymmenen ajaksi, kun ”Black and White Minstrel Show” tuli suosituksi televisiossa sekä näyttämöllä Lontoon West Endissä. Sitä yritettiin elvyttää vuonna 1992, mutta se aiheutti paljon kiistelyä ja paheksuntaa, vaikka blackfacen käytöstä oli luovuttu.

  Erikieliset vastineet

  minstrelsyenglanti (English)
  minstrel showenglanti (English)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  CarlsonM2006, ChambersC2002, LawJ2011, LottE2001

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 24.4.2024: Esittävät taiteet:minstrel show. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:minstrel show.)