Esittävät taiteet:blackface

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

blackface

blackface
Definition 1. aluksi valkoisten ja myöhemmin myös mustien esiintyminen kasvot mustattuina osana amerikkalaista minstrel show -viihdettä 2. rodullisten piirteiden imitointi
Explanation Blackface maskiin kuului naaman mustaaminen esim. poltetulla korkilla, suun korostaminen, villaperuukki ja tyyppihahmon mukainen asu.

Eric Lott on tuonut esiin esityksiin liittyneitä monimutkaisia kulttuurisia ja sosiohistoriallisia olosuhteita ja merkityksiä. Mustien esiintyminen blackface -maskissa ja asussa oli vähemmän paheksuttavaa kuin oikean mustaihoisen esiintyjän tanssiminen, jota pidettiin 1840-luvulla ”loukkaavana” valkoiselle yleisölle. Vaikka esitykset tapahtuivat valkoisten määrittelemissä kehyksissä ja toistivat stereotypioita, Lott toteaa, että blackfacen kautta mustan esiintyjän oli myös mahdollista imitoida valkoisia esittämässä häntä. Laulut ja tanssit toivat esiin paitsi mustan kehon, mutta myös sen tekemän työn ja paikan tietyssä talousjärjestelmässä.

Blackface -traditio jatkui vielä varhaisissa elokuvissa, joissa valkoiset näyttelijät esittivät afrikkalaisamerikkalaisia. Tätä tapahtui myös 1920-luvulla Broadwaylla ja vielä 1940-luvulla Hollywood-musikaaleissa. Blackface on ollut myös osa suomalaista teatteri- ja elokuvahistoriaa, tosin erilaisessa kulttuurisessa ja historiallisessa kontekstissa kuin Yhdysvalloissa. Suomessa aiheeseen on herätty vasta hiljattain rodullistamisen ja toiseuden kaltaisten käsitteen tullessa ajankohtaisiksi esittävissä taiteissa. Viime aikoina termiä blackface on alettu käyttää yleisessä keskustelussa, jolloin se voi tarkoittaa rodullisten piirteiden imitointia kulttuurissa laajemminkin käsitettynä.

Equivalents

blackfaceenglanti

Related Concepts

Sources

LottE2001, ChambersC2002

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.8.2020: Esittävät taiteet:blackface. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:blackface.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →