Oikeustiede:vertaileva oikeuslingvistiikka

    Tieteen termipankista

    vertaileva oikeuslingvistiikka

    vertaileva oikeuslingvistiikka
    Määritelmä kieli- ja oikeustieteen välimaastoon sijoittuvan oikeuslingvistiikan tieteenalan sisäinen suuntaus, jonka puitteissa tutkitaan vertailevalla otteella kahden tai useamman oikeuskielen kehitystä, ominaispiirteitä, tehtäviä ja/tai käyttöä
    Selite

    Teoreettiseen oikeusvertailun piiriin lukeutuva vertaileva oikeuslingvistiikka voidaan nähdä ensisijaisesti oikeuden ja kielen väliseen suhteeseen ja yksittäisten oikeuskielten tutkimukseen keskittyvän oikeuslingvistiikan tieteenalan alahaarana. Vertaileva oikeuslingvistiikka hyödyntää vertailevaa lähestymistapaa esimerkiksi kahden oikeuskielen välisen vuorovaikutuksen tai niiden välisten käsitteellisten erojen selvittämiseksi.

    Koska oikeuskieli on aina sidottu tiettyyn oikeusjärjestelmään, edellyttää oikeuskielten vertaileva tutkimus tietoa kyseessä olevien oikeusjärjestelmien sisällöstä. Tähän tarkoitukseen vertaileva oikeuslingvistiikka tarvitsee avukseen vertailevaa oikeustiedettä ja oikeusvertailua. Tutkimustulostensa puolesta vertailevalla oikeuslingvistiikalla on läheinen yhteys oikeuskielen kääntämiseen, sillä oikeuskielten vertailu tuottaa oikeudellisen käännöstoiminnan kannalta hyödyllistä tietoa oikeudellisten tekstilajien konventioista: etenkin oikeudellisten käsitteiden vastaavuudesta eri oikeusjärjestelmissä, mutta myös oikeuskielten muista ominaispiirteistä ja käyttötavoista. Tätä kautta vertailevalla oikeuslingvistiikalla on läheinen yhteys myös yhteys praktiseen oikeusvertailuun.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Emilia Lindroos

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    CornuG2005, Foley&al2008, GaldiaM2009, JyränkiA1999, MattilaH2013, MattilaH2002, MüllerF1989, Müller&Wimmer2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:vertaileva oikeuslingvistiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vertaileva oikeuslingvistiikka.)