Kielitiede:syntaktinen lausetyyppi
syntaktinen lausetyyppi
syntaktinen lausetyyppi |
Määritelmä
vakiintunut lausekonstruktio, jolla on tiettyjä syntaktisia ominaisuuksia
Selite
Syntaktiset lausetyypit erotetaan sen perusteella, mitä jäseniä lauseeseen verbin lisäksi kuuluu ja missä järjestyksessä ne tavallisesti ovat.
Lisätiedot
VISK2008 Syntaktiseksi lausetyypiksi kutsutaan rakenteellisin perustein erotettavia lausekonstruktioita, joita ovat monikäyttöiset lausetyypit eli intransitiivi-, transitiivi- ja kopulalause sekä erikoislausetyypit: eksistentiaali-, omistus-, ilmiö-, tila-, kvanttori-, tulos- ja tunnekausatiivilause sekä eräät genetiivialkuiset rakenteet. (» § 891–.) Syntaktiset lausetyypit erotetaan sen perusteella, mitä jäseniä lauseeseen verbin lisäksi kuuluu ja missä järjestyksessä ne tavallisesti ovat; esim. transitiivilauseessa on subjekti ja objekti (Pekka löysi sammakon), eksistentiaalilauseessa paikanilmaus ja eksistentaalisubjekti (Pihalla on sammakoita), kvanttorilauseessa partitiivi-NP ja määränilmaus (Sammakoita on valtavasti).
Lähikäsitteet
- modaalinen lausetyyppi (vieruskäsite)
- intransitiivilause (alakäsite)
- transitiivilause (alakäsite)
- kopulalause (alakäsite)
- eksistentiaalilause (alakäsite)
- omistuslause (alakäsite)
- ilmiölause (alakäsite)
- tilalause (alakäsite)
- kvanttorilause (alakäsite)
- tuloslause (alakäsite)
- tunnekausatiivilause (alakäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:syntaktinen lausetyyppi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:syntaktinen lausetyyppi.)