Kielitiede:kuulopuhe

    Tieteen termipankista

    toisen käden tieto | kuulopuhe

    toisen käden tieto
    kuulopuhe
    Määritelmä


    1. referoinnin laji, jossa esitetty tieto on merkitty muualta saaduksi mutta lähteestä ei paljastu muuta kuin että se on kielellinen
    2. evidentiaalisuuden kategoria, joka osoittaa, että puhuja on kuullut tiedon muilta ilman, että alkuperäinen lähde käy suoraan ilmi

    3. suullisista tai kirjallisista lähteistä saatu tieto, jonka tarkka alkuperä ei käy ilmi
    Selite

    Evidentiaalisuuden kategoriana osoittaa lisäksi, että puhujalla ei ole omakohtaista kokemusta tai todistusta tapahtuneesta. Kuulopuheen käytöllä voi olla konnotaatioita epäluotettavasta tai vahvistamattomasta tiedosta, mutta ei välttämättä – joissakin kielissä kuulopuhe voi olla merkki objektiivisuudesta tai jopa luotettavuudesta, sillä tieto on peräisin muilta. Kuulopuhe-evidentiaalin käyttö voi ulottua myös esimerkiksi kirjoista ja lehdistä luettuun tietoon.

    Kuulopuhe-evidentiaalin nimitys on usein reportatiivi (engl. reportative tai reported evidential) tai kvotatiivi (quotative), joskin jälkimmäistä käytetään myös evidentiaalisuuskategoriasta, joka viittaa tietyltä, usein nimetyltä henkilöltä kuultuun tietoon. Kielet ylipäätään eroavat sen suhteen, miten kuulopuheen tunnuksia käytetään nimettyjen lähteiden kanssa.
    Lisätiedot
    VISK2008 Kuulopuheeksi kutsutaan referoinnin lajia, jossa esitetty tieto on merkitty muualta saaduksi, toisen käden tiedoksi, mutta lähteestä ei paljastu muuta kuin että se on kielellinen, esim. Huomenna kuulemma paistaa aurinko, Hän kuuluu lähtevän pian. Kuulopuheen ilmaiseminen on yksi evidentiaalisuuden laji. Paitsi leksikaalisesti (kuulemma, kuuluu) tietoa merkitään kuulopuheeksi myös esim. pluskvamperfektilla. Tällöin tiedon lähde käy usein ilmi samasta yhteydestä: Minä tapasin Maijan kadulla. Hän oli ollut mökillä koko joulun. (» § 1493–.)

    Erikieliset vastineet

    hearsayenglanti (English)
    second-hand knowledgeenglanti (English)
    ouï-direranska (français)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    VISK2008, AikhenvaldA2004, DagumanJ2018

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Kielitiede:kuulopuhe. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kuulopuhe.)