Alkuperäiskansatutkimus:alkuperäiskansojen oikeudet
alkuperäiskansojen oikeudet
alkuperäiskansojen oikeudet |
Määritelmä
sekä individuaalisia että kollektiivisia oikeuksia, jotka määrittävät alkuperäiskansan/-kansojen oikeutta itsemääräämiseen omissa asioissaan, oikeutta säilyttää ja vahvistaa omia poliittisia, oikeudellisia, taloudellisia ja sivistyksellisiä instituutioitaan, sekä oikeutta omistaa, käyttää, hallita ja kehittää omaa kulttuurista perintöään ja omia luonnonvarojaan
Selite
Kansainvälisen lain mukaan alkuperäiskansastatus, toisin kuin vähemmistöstatus, antaa kansoille erityisiä kollektiivisia oikeuksia ja itsemääräämisen omissa asioissaan, kun taas vähemmistöjen oikeudet keskittyvät pääosin kieleen, kulttuuriin ja uskontoon. Tärkeimpiä alkuperäiskansoja suojelevia kansainvälisiä sopimuksia ovat alkuperäis- ja heimokansoja koskeva ILO-sopimus nro 169[1] vuodelta 1989 ja vuoden 2007 YK:n Alkuperäiskansojen oikeuksien julistus[2].
Erikieliset vastineet
Indigenous rights | englanti (English) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
ILO169, MarinezCoboJR1986/87, UN2007
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Alkuperäiskansatutkimus:alkuperäiskansojen oikeudet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Alkuperäiskansatutkimus:alkuperäiskansojen oikeudet.)