Alkuperäiskansatutkimus:alkuperäiskansa

  From Tieteen termipankki

  alkuperäiskansa

  alkuperäiskansa
  Definition alueillaan vuosisatoja asuneet kansat, joilla on kiinteä yhteys asuttamansa alueen maahan ja elinympäristöön, ja jotka ovat kokonaan tai osittain säilyttäneet perinteiset elämäntapansa, elinkeinonsa tai hallintatapansa ja jotka useimmiten eivät ole hallitsevassa asemassa
  Explanation

  Alkuperäiskansoille on yhteistä monenlaisen alistamisen, marginalisaation, riistämisen, poissulkemisen tai syrjinnän kokemus riippumatta siitä, onko tällainen tilanne tällä hetkellä vallitseva vai ei. Alkuperäiskansa on kansainvälisesti määritelty käsite, jota sovelletaan tiettyihin kansoihin ja yhteisöihin tietyillä alueilla. Se liittyy vahvasti maahan, kieleen ja yhteiseen historiaan ja kiinnittyy sitä kautta itseidentifikaatioon ja itsemääräämisoikeuteen.

  Alkuperäiskansat ovat useimmiten ei-valtiollisia kansoja. Kaikille määritelmän täyttäville ryhmille ei ole annettu alkuperäiskansastatusta julkisesti valtiollisella tai kansainvälisellä tasolla.
  Additional Information Ks. myös alkuperäiskansa Saamelaiskulttuurin ensyklopediassa.

  Equivalents

  Indigenous peoplesenglanti(Monikkomuodolla osoitetaan, että alkuperäiskansaan saattaa kuulua useita toisistaan erottuvia ryhmiä; yksikkömuodolla voidaan viitata yksilöön.)

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.9.2023: Alkuperäiskansatutkimus:alkuperäiskansa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Alkuperäiskansatutkimus:alkuperäiskansa.)