Oikeustiede:pelastamisvelvollisuus vakuutusoikeudessa
pelastamisvelvollisuus vakuutusoikeudessa
pelastamisvelvollisuus vakuutusoikeudessa |
Pelastamisvelvollisuus ajankohtaistuu vakuutustapahtuman satuttua tai välittömästi uhatessa. Tarkoituksena on tämän velvollisuuden avulla varmistaa, että vakuutetulla on vakuutuksen olemassaolosta huolimatta intressi torjua konkreettisesti uhkaava vahinko (esim. kotivakuutetun asunnon lukon uudelleensarjoitus, kun avain tunnistetietoineen on kadonnut) tai rajoittaa jo sattunutta vahinkoa (esim. palokunnan hälyttäminen sammuttamaan vakuutetun rakennuksen paloa). Velvollisuus perustuu suoraan lakiin, ei vakuutussopimukseen. Mikäli vakuutettu laiminlyö pelastamisvelvollisuutensa, hänelle tulevaa vakuutuskorvausta voidaan laissa mainituin tavoin alentaa tai se voidaan evätä (vakuutussopimuslain (543/1994, VakSopL, 32 §). Edellytyksenä korvauksen alentamiselle ja epäämiselle on, että pelastamisvelvollisuuden laiminlyönnin ja vahingon syntymisen tai laajuuden välillä on syy-yhteys. Pelastamisvelvollisuuden laiminlyönti ei oikeuta vakuutuksenantajaa irtisanomaan vakuutussopimusta.
Pelastamisvelvollisuuden täyttämisestä voi aiheutua erityisiä kustannuksia. Vakuutuksenantaja, jonka intressissä pelastamisvelvollisuuden noudattaminen on, on velvollinen korvaamaan pelastamisvelvollisuuden täyttämisestä aiheutuneet kohtuulliset kustannukset (VakSopL 61 §).Kirjoittaja: Jaana Norio
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Hoppu&Hemmo2006, s. 192–200, Norio-TimonenJ2018, s. 209–222
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:pelastamisvelvollisuus vakuutusoikeudessa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:pelastamisvelvollisuus vakuutusoikeudessa.)