Oikeustiede:sivistykselliset perusoikeudet (koulutus- ja kulttuurioikeus)
sivistykselliset perusoikeudet (koulutus- ja kulttuurioikeus)
sivistykselliset perusoikeudet (koulutus- ja kulttuurioikeus) (luo nimityssivu) |
Perustuslain 16 §:ssä vahvistettuihin sivistyksellisiin perusoikeuksiin kuuluvat subjektiivinen oikeus maksuttomaan perusopetukseen sekä lailla tarkemmin säädettävä jokaisen yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä. Pykälän mukaan myös tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu. Näille perusoikeuksille on tunnusomaista, että niiden toteuttaminen edellyttää tavallisen lain tasoista sääntelyä opetuksen ja koulutuksen järjestämisestä, sisällöstä rahoituksesta sekä kulttuuritoimen julkisesta organisoinnista ja toiminnan yleisestä avustamisesta.
Perustuslain 17 § koskee kansalliskieliä, suomea ja ruotsia, ja niiden käyttämistä sekä vähemmistöjen oikeutta kieleensä ja sen käyttämiseen ja kulttuuriinsa ja sen harjoittamiseen.
Sivistyksellisiä oikeuksia täydentävät perustuslain 121 §:n 4 momentin säännös saamelaisten kielellisestä ja kulttuurisesta itsehallinnosta ja 123 §:n säännökset yliopistojen itsehallinnosta, opetuksen perusteista ja yksityisistä oppilaitoksista.Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Lähikäsitteet
- itsensä kehittämisen mahdollisuus (perusoikeutena)
- mahdollisuus koulutukseen (perusoikeutena)
- oikeus antaa yksityistä opetusta (perusoikeutena)
- oikeus kieleen ja kulttuuriin
- opetuksen vapaus (perusoikeutena)
- perusopetus (perusoikeutena)
- sivistykselliset perusoikeudet (valtiosääntöoikeus)
- taiteen vapaus (perusoikeutena)
- tieteen vapaus (perusoikeutena)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:sivistykselliset perusoikeudet (koulutus- ja kulttuurioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sivistykselliset perusoikeudet (koulutus- ja kulttuurioikeus).)